För att göra Kina oberoende av x86-processorer från utländska aktörer, arbetar företaget Zhaoxin med att skapa alternativ till AMD och Intel. Målet är att inhemsk kretsproduktion och -design ska vara tillräcklig för att täcka alla behov redan nästa år och Zhaoxin-signerade processorer används i nya kinesiska datorer från aktörer som HP.

I det tysta rullar nu också en Zhaoxin-processor ut på europeisk och amerikansk marknad, när Qnap bygger in modellen Kaixian U6580 i den enklare företagsenheten TVS-675 – en NAS med sex lagringsplatser. Processorn Kaixian U6580 har åtta kärnor men saknar flertrådsteknik och har således också åtta trådar, som körs i maximalt 2,5 GHz. Vid sidan av processordelen finns en integrerad grafikkrets som heter C-960.

Qnap Zhaoxin 1.jpg
Qnap Zhaoxin 2.jpg
TJWPCTdnjsE-5.jpg

Tom's Hardware har tidigare prestandatestat en syskonmodell till Kaixian U6580 och menar att det som väntat inte handlar om något prestandamonster. Processorn ersätter nämligen strömsnåla ARM- eller Intel Celeron-diton, som Qnap i vanliga fall använder för enklare NAS-enheter. Enligt Tom's Hardware är omkodning en tung uppgift för Kaixian 6000-serien, medan enklare program fungerar utan problem. Qnap skriver att processorn stödjer H.264- och H.265-kodning, men med lagringsenhetens företagsfokus är filmströmning sannolikt sällan dess primära användningsområde.

Utöver det ovanliga valet av processor är Qnap TVS-675 en vanlig NAS-enhet, som på mjukvarusidan är utrustad med operativsystemet QuTS med ZFS-stöd. Tre fläktar i bakkant håller processor och hårddiskar svala, medan toppen av enheten har två PCI Express x4-platser för instickskort för NVME-lagring, nätverk eller extra USB-anslutning. Enheten levereras med 8 GB DDR4-minne och dubbla 2,5 Gbps Ethernet. Priset är i dagsläget okänt och det återstår att se om Zhaoxin framöver dyker upp i fler produkter utanför Kina.

Källa: Qnap via Tom's Hardware

Läs mer om kinesisk hårdvara: