Inför lanseringen av nya processorer skickar tillverkarna i regel utvecklingsexemplar (eng. Engineering Samples, ES) av kommande processorer. Oftast når dessa PC-byggare och andra aktörer några veckor eller på sin höjd några månader innan lanseringen, i lagom tid för att partner ska kunna utvärdera de nya produkterna i olika sammanhang. Det händer dock att specifikationerna stuvas om innan den slutgiltiga lanseringen.

Mer färdigställda utvecklingsexemplar brukar istället kallas kvalifikationsexemplar (eng. Qualification Samples, QS), och istället bättre överensstämma med den slutliga produkten. Tre sådana processorer med påstådd hemvist i den kommande Core 12000-serien "Alder Lake" skymtades förra veckan i en specfikationslista. Nu hittar toppversionen Core i9-12900K i kvalifikationsexemplar-skrud ut på marknaden.

12900K.png

Det är den kinesiska bloggaren YuuKi_AnS (via Tom's Hardware) som rapporterar att exemplar av "Alder Lake"-baserade Intel Core i9-12900K finns till salu på mindre nogräknade marknadsplatser. Priset påstås vara cirka 1 100 USD vilket i dagens kurs motsvarar 9 600 kronor exklusive moms.

Det är värt att notera att priserna på förhandsexemplar sällan är indikativa för slutkundpriset på de färdiga produkterna. Det som ser knivigare ut i dagsläget är att få ihop en komplett plattform för att faktiskt montera processorn på. Moderkort med kommande Z690-kretsuppsättningen och sockel 1700 har likt tolfte generationens Core-processorer ännu inte lanserats.

Skulle du våga köpa ett kvalifikationsexemplar av en processor?