Den spelintresserade är inte längre tvingad till att välja mellan hög upplösning eller hög bildfrekvens, eftersom de senaste generationernas grafikkort presterar bra nog för båda delar – även om 4K UHD och hundratals bildrutor per sekund inte är förenliga. Upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar är en populär medelväg – ett skapligt uppsving i antal pixlar över 1080p, men utan att kräva det absolut vassaste grafikkortet.

Asus omfamnar nu mellanläget till fullo med skärmen TUF Gaming VG32AQL1A, som har en 31,5 tum stor panel med just upplösning om 2 560 × 1 440 pixlar. Detta paras med uppdateringsfrekvens som kan överklockas till 170 Hz. IPS-panelen har tillnamnet "Fast" och är enligt Asus upp till fyra gånger snabbare än traditionella diton, som i vanliga fall har eftersläpning som en svaghet.

Asus Tuf 1.jpg

Skärmens betraktningsvinklar specificeras till 178 grader, responstiden (GtG) till 1 millisekund och färgomfånget som 99 procent av DCI-P3. Därtill är nykomlingen certifierad enligt VESA:s Display HDR 400, med maximal ljusstyrka om 400 cd/m² (nits) och en typisk nivå om 350 cd/m². Kontrasterna uppges ligga på 1 000:1. TUF Gaming VG32AQL1A stödjer även adaptiv bildsynkronisering från både AMD- och Nvidia-signerade grafikkort och konkret handlar det om kvalitetsstämplarna Freesync Premium respektive G-Sync Compatible.

Nytillskottet är utrustat med dubbla högtalare på 2 watt och levereras med ett stativ som kan justeras 90 mm i höjdled, men som även låter skärmen lutas och vridas. Med VESA-fäste på 100 × 100 mm finns därutöver möjlighet att montera på valfritt tredjepartsstativ. Bildanslutningarna utgörs av en Displayport 1.2 och två HDMI 2.0, i sällskap av två portar USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) samt 3,5 mm-anslutning.

Produktbilderna visar ett svart, dämpat yttre utan maffiga ledtrådar på skärmens spelfokuserade egenskaper och RGB-belysning lyser med sin frånvaro. Framtiden får dock utvisa när den blir tillgänglig i butik och till vilket pris, men snarlika modeller finns att köpa hos svenska återförsäljare från omkring 5 000 kronor.

Vilken typ av skärm spelar du på i dagsläget? Är upplösning, ögongodis eller bildfrekvens viktigast? Berätta i kommentarstråden!