Bryta kryptovalutor, särskilt när det görs i större skala i en mining-farm, kan resultera i en hög nota i form av elräkning. För en legitim verksamhet eller engagerad privatperson brukar därmed elkostnader räknas med i kalkyler över kostnader och möjlig vinst. Det finns dock ett problem med att de inte särskilt legitima verksamheterna väljer att maximera sin vinst genom att helt enkelt stjäla el och tjuvkoppla anläggningar till elnätet.

Stulen el är skälet bakom ett större tillslag i Sarawak, Malaysia, där polisen beslagtagit totalt 1 069 stycken ASIC-enheter för brytning av kryptovalutor. I enlighet med domstolsbeslut gick hårdvaran från att pressas i mining till att bara pressas. I en video först publicerad av lokala Dayak Daily visas polisen rada upp samtliga fynd på parkeringsplatsen utanför stationen. Därefter ger de platt organisation en ny definition och rullar in en stor vält, som helt sonika kör över samtliga enheter och krossar dem i småbitar.

Det var inte bara hårdvaran som fick möta sitt öde. Landet har visserligen inga förbud mot att bryta kryptovalutor, men det är däremot olagligt att mixtra med elnätet på eget bevåg. De som drev mining-farmen ska ha stulit elektricitet motsvarande 2 miljoner USD samt orsakat tre husbränder genom olovligt bruk av elnätet. De står därmed inför både böter och fängelsestraff.

Läs mer om mining: