I början av förra veckan stängde ukrainska säkerhetstjänsten en verksamhet som illegalt anslutit sin anläggning till elnätet. Det såg först ut att röra sig om en mining-farm, då det vid tillslaget mot lagerlokalen beslagtogs totalt 500 grafikkort. Utöver grafikkorten togs utrymmet dock upp av totalt 3 800 Playstation 4-enheter, ett betydligt mer udda val i syfte att bryta kryptovalutor.

Det udda valet får nu sin förklaring. Konsolerna användes inte för att bryta kryptovalutor, utan var istället del av ett botnätverk för att generera värdefulla konton i spelet FIFA Ultimate Team. Genom att kontrollera konsolerna med en dator spelades spelet konstant för att tjäna spelvalutan "FUT Coins". En spelad match ger cirka 1 500 FUT Coins. Dessa används sedan för att köpa "player packs", det vill säga digitala kortpaket som ger tillgång till fler fotbollsspelare.

De olika kortpaketen och spelarna har olika värde. Utöver FUT Coins går det att köpa "FIFA Points" av EA. Det största köpbara beloppet åt gången är 12 000 poäng för 1 089 kronor. De dyraste kortpaketen sträcker sig uppåt 2 500 FIFA Points eller 125 000 FUT Coins. Utöver det fungerar kortpaketen som loot boxes, där chansen för de mest åtråvärda varianterna kan vara så liten som någon enstaka procent. Spelare måste därmed spela mycket för att få in FUT Coins eller betala ett antal tusenlappar för att få tag på de bästa korten.

Detta har i sin tur skapat en svart marknad vid sidan om spelet och när botfarmens konton fyllts med tillräckligt många ovanliga och värdefulla kort säljs de vidare. Detta bryter mot EA:s användarvillkor, men det är inte nödvändigtvis olagligt, även om det rör sig i gränslandet. Beroende på hur användarvillkoren är utformade kan det dock innebära att bolaget i teorin kan vidta andra rättsliga åtgärder och kräva vite eller skadestånd. Playstation 4-farmen undkommer dock inte lagen oavsett FIFA eller kryptovalutor. De greps inte för vad de sysslade med specifikt, utan för olaglig inkoppling till elnätet.

Brukar du köpa loot boxes i spel?