Österrikiska Noctua har gott rykte för välsvarvade kylare och högpresterande fläktar, där den helt fläktlösa jättekylaren NH-P1 nyligen besökte SweClockers testlabb. I produktportföljen har bolaget också kylpasta samt en klädkollektion i det klassiska färgschemat beige-brunt. Till nästa sommar ska Noctua enligt plan dessutom göra ytterligare en avstickare, när en prototyp av en bordsfläkt omvandlas till en faktisk produkt.

När planerna för bland annat bordsfläkten rapporterades i slutet av juni, kommenterade flera SweClockers-medlemmar att prototypen inte är några problem att själv skapa med hjälp av en fläkt och en 3D-skrivare. Nu har Youtube-kanalen Major Hardware gjort just detta, med stöd från en bild av prototypen i genomskärning och information om enhetens drift.

Noctua bordsfläkt.jpg
Noctua bordsfläkt 1.jpg
Noctua bordsfläkt 2.jpg

Slutprodukten drivs är en NF-A12x25-modell på 120 mm, som drivs via USB och skickar luften i riktat flöde genom fyra kanaler. Major Hardware modellerar kåpan samt ett tillhörande bordsstativ och låter 3D-skrivaren göra jobbet – självklart med brunt filament. Youtube-profilen menar att lösningen fungerar även på lite större avstånd och att den är betydligt tystare än den USB-drivna fläkt han vanligtvis använder.

För den som vill fördriva värmen hemma finns de skapade filerna tillgängliga för nedladdning via Thingiverse. En M3-skruv och -mutter, elektronik för att driva en fläkt via USB samt en 120 mm-fläkt med tillhörande monteringsdetaljer krävs också för att få igång luftflödet. På Major Hardware-kanalen finns också en uppsjö av andra fläktkopplade projekt dokumenterade, där 3D-skrivaren ofta går varm för att testa olika typer av fläktblad med varierad framgång och ljudnivå.

Kommer du att snickra ihop en egen Noctua-fläkt?