Valves handhållna Steam Deck avtäcktes under förra veckan och under fredagen öppnade möjligheten att förboka. Inför den första omgången förbokningar klarade Valves servrar inte av den hord av intressenter redo att säkra sitt exemplar och de första enheterna som väntas skeppas i vinter tog snabbt slut.

De senaste åren har scalpers, alltså personer eller verksamheter som köper upp varor från återförsäljare för att sedan sälja dem vidare dyrare, blivit ett vanligt förekommande fenomen. En kombination av hög efterfrågan och bristfällig tillgång på grund av rådande kretsbrist har fått scalpers att rikta in sig på allt från nya spelkonsoler till grafikkort, något som blev mycket tydligt vid lanseringen av Playstation 5 och Xbox Series S/X. Det förekom även med Nintendo Switch, senast i samband med lanseringen av senaste speltiteln i Animal Crossing-serien.

Valve försökte förebygga och förhindra scalpers genom olika begränsningar. Exempelvis sker förbokning genom användarens Steam-konto och kostar ungefär 50 kronor, som sedan dras av från konsolens pris. De första två dygnen kunde förbokning dessutom endast göras av konton som inhandlat något innan juni 2021, vilket var tänkt att stoppa nyskapade konton i syfte att förboka. Trots det har konsoler till betydligt högre priser dykt upp på begagnatmarknaden.

2021-07-20 14_40_12-steam deck _ eBay.png

Konsolerna, som i det här fallet består av reservationer, säljs huvudsakligen på Ebay till minst sagt tilltagna priser. Mellanvarianterna annonseras för mellan 6 000 och 15 000 kronor, alltså många tusenlappar mer än de motsvarande 7 000 kronor Valve tar för den mest påkostade Steam Deck-modellen. Det ser även ut som att vissa försöker sälja konton med reservationer på. Detta bryter dock mot Steams användarvillkor, vilket innebär att Valve kan stänga av användaren vid misstanke om att kontot sålts vidare.

Läs mer om Steam Deck: