Amazon Games kommande MMORPG New World har en pågående beta-session som ser ut att ställa till med rejäla problem för vissa användare. På Twitter samt i spelets underforum på Reddit rapporterar flera användare att spelet "brickat" deras grafikkort och gjort dem obrukbara. Det är dessutom inte vilket grafikkort som helst, utan Nvidias prestandamonster Geforce RTX 3090.

För närvarandet ser det huvudsakligen ut att vara ett specifikt grafikkort från partnertillverkaren EVGA som påverkas, mer specifikt Geforce RTX 3090 FTW3 Ultra Gaming. Det finns dock rapporter från ett fåtal användare som upplevt samma sak med Geforce RTX 3080 Ti eller andra Geforce RTX 3090-modeller.

De flesta användare ser ut att förlora sina grafikkort i spelets menyer. En teori är att det kan bero på att menyer inte har någon begränsning för bildfrekvensen och därmed renderar extremt många bilder per sekund, vilket orsakar grafikkorten att arbeta på högvarv med höga temperaturer som resultat, till den grad att de går sönder. Det är inte bekräftat, men stärks något av att andra användare med andra grafikkort rapporterar att även de upplever att deras grafikkort arbetat ojämnt i menyer och i spelets lobby, med märkliga upp- och nedgångar i belastning och temperatur.

Det som talar mot teorin är att andra användare rapporterar att deras grafikkort gett upp även en bit in i spelet, trots egna mjukvarubegränsningar av FPS. Där finns istället teorier kring att grafikkortets komponenter för strömförsörjning inte klarar av lasten och att det är det som orsakar felet. Förslaget är då att sänka grafikkortets strömbudget istället. Andra möjliga orsaker som diskuteras är bland annat drivrutiner.

Hundreds of thousands of people played in the New World Closed Beta yesterday, with millions of total hours played. We've received a few reports of players using high-performance graphics cards experiencing hardware failure when playing New World. New World makes standard DirectX calls as provided by the Windows API. We have seen no indication of widespread issues with 3090s, either in the beta or during our many months of alpha testing. –Talesperson för Amazon Games

I ett uttalande till Windows Central meddelar Amazon att det är en uppdatering på gång som sätter ett maxtak för FPS även i menyer. De påpekar även att det endast är ett fåtal som verkar ha problem samt att de under sina tester inte stött på några problem i stil med detta.

At the moment we are dealing with specific problems, if it is a problem really confirmed we will inform and inform you in our EVGA forums on our website. – Talesperson för EVGA

EVGA går på samma spår och bekräftar att det de har användare med problem, men att de inte bekräftat om det rör sig om ett övergripande problem för alla grafikkort av den modellen. De hänvisar vidare till att mer information presenteras i deras supportforum om det visar sig vara ett större problem.

Även om grafikkort förstörts när användare spelat New World är det troligtvis inte spelet som är den verkliga boven i dramat. Det är mer sannolikt att de grafikkort som påverkats var defekta från början och att spelet snarare var en utlösande faktor. Det är relativt ovanligt att spel eller mjukvara som inte är relaterad direkt till hårdvaran, likt drivrutiner, orsakar så pass allvarliga fel att hårdvaran förstörs.

I EVGA:s supportforum skriver även flertalet upprörda användare att detta inte är deras första Geforce RTX 3090 ur FTW-serien som slutar fungera. Det är inte första gången EVGA:s FTW-serie hamnar i blåsväder, de hade bland annat värmeproblem år 2016 med sina FTW-märkta Geforce GTX 1080 och Geforce GTX 1070.

Innan det är bekräftat vad som orsakat problemet rekommenderas användare med den mest påverkade modellen att avstå från att spela New World.

Deltar du i beta-testet av New World och har du i så fall drabbats?