Matter, tidigare benämnt CHIP, är en ny standard för smarta hem-produkter som är tänkt att underlätta kommunikation mellan enheter oavsett vilket märke eller tillverkare de tillhör. Bakom initiativet finns flera stora teknikjättar som Apple, Google och Amazon men de samsas även med bland annat Ikea, Samsung Smartthings och Signify. För att bli ett slags gemensamt språk för alla möjliga olika enheter är Matter tänkt att använda sig av Internetprotokoll (IP) kombinerat med Wifi, Bluetooth LE och Ipv6-baserade protokollet "Thread".

Produkter med stöd för Matter ska börja leta sig ut under slutet av 2021. Google meddelade i slutet av maj att deras Nest-serie ska ansluta sig till Matter och nu hakar även Amazon på med en första satsning. Enligt ett inlägg på Amazons utvecklarblogg för Alexa rör det sig om nästan samtliga smarta högtalare i Echo-serien, med undantag för den första generationen av Echo samt Echo Dot. Det innebär även att röstassistenten Alexa genom Echo får stöd för Matter.

Det framgår inte om Echo-enheter får något stöd för att agera som anslutningspunkter för andra Matter-produkter, likt hur Google tänkt göra med Nest. Exakt när uppdateringen sker är inte heller känt, men sannolikt blir det i samband med en större lansering av Matter i slutet av året. Med löften från både Amazon och Google är det nu bara Apple kvar som inte uttalat sig om ett Matter-stöd av de tre. Med tanke på att Apple är en av initiativtagarna bakom projektet lär det dock sannolikt inte dröja länge till. Amazon meddelar även i sitt blogginlägg att de snart ska lansera verktyg för att göra det enklare för utvecklare och tillverkare att bygga Matter-certifierade enheter.

På grund av den mängd olika protokoll och standarder som finns för smarta hem-produkter finns en åtminstone till viss del befogad oro kring huruvida Matter endast blir ytterligare en i mängden. Det ser dock ut som att det finns en god chans att Matter faktiskt blir den standard tillverkare kan enas om.

Läs mer om smarta hem: