Arbete med att hitta alternativ till kisel har pågått i årtionden och på listan över alternativ har allt från grafen, galliumoxid och kolnanorör figurerat. Att tillverka kretsar med plast som bas är förvisso inget nytt, men ARM:s kommande Plasticarm-krets sägs vara cirka tolv gånger snabbare än tidigare plast-baserade diton rapporterar Anandtech.

Som väntat är det inte ett prestandamonster vi har framför oss. Plasticarm är en variant av den traditionella kiselbaserade ARM Cortex M0 som är en 32 bitars mikrokontroller med 128 byte systemminne inbyggt. Tilltänkta användningsområden är att integrera kretsen i matförpackningar, kläder, medicinsk utrustning – inte att driva de senaste mobiltelefonerna eller datorerna.

Exempelvis kan kretsen sitta i en matförpackning och kombineras med en sensor för att detektera om mat är utgången, eller användas i medicinsk utrustning så som bandage som kan känna av hälsorelaterade händelser.

91115.jpg

Raspberry Pi Pico är utrustad med kiselbaserade storebror Cortex M0+

Plasticarm blir en väldigt stor historia jämfört med sitt kiselbaserade syskon, 1 500 gånger större för att vara exakt då processen motsvarar 800 nm. Dock är dess kiseldito en väldigt liten krets till att börja med så totalt pratar vi om en yta på cirka 8×8 mm. Förutom att storleken ökar minskar också klockfrekvenserna från 50 MHz till 0,029 MHz, vilket inte ens är fyra procent av hastigheten i världens första mikroprocessor Intel 4004.

Medan ARM nu rapporterar att de byggde den första fungerande processorn i plast redan under slutet av förra året kommer det att dröja tills vi ser tekniken redo för massproduktion. Vill du fördjupa dig i ämnet är hela rapporten publicerad i tidskriften Nature.

Är kretsar i matförpackningar och kläder något du ser fram emot?