Sverige gick nyligen bet om den stora Dota 2-turneringen The International 10 (TI10), som skulle arrangerats i Avicii Arena (tidigare Ericsson Globe) i Stockholm. På grund av de inreseförbud som införts till följd av pandemin stötte arrangörerna dock på patrull gällande inresetillstånd. Regelverket gör undantag för elitidrottare, men då inget av Sveriges e-sportförbund godkänts som medlemmar i Riksidrottsförbundet var undantagen inte applicerbara.

Trots försök på annat håll nekades ansökan om särskilda tillstånd, vilket därmed fick Valve att flytta turneringen till Rumäniens huvudstad Bukarest. Förlusten väckte stor kritik mot regelverket från e-sportarrangörer och besvikna e-sportentusiaster, men även från andra politiker, däribland Stockholms finansborgarråd. Kulturminister Amanda Lind (MP) har efter det uttalat sig om att vilja rädda framtida e-sportturneringar i Sverige. Detta följs nu upp med ett nytt förslag från Regeringen om ändring i det tillfälliga reseförbudet.

Enligt ett pressmeddelande från Regeringskansliet innebär förslaget att undantaget för internationella elitidrottstävlingar i det tillfälliga inreseförbudet ska gälla även andra liknande elittävlingar, exempelvis e-sportturneringar. Regeringens förslag är ute på remiss fram till den 6 augusti och föreslås träda i kraft från och med den 23 augusti.

Det skulle i sådant fall kunna rädda den planerade Counter-Strike: Global Offensive-turneringen CS:GO Majors. Turneringen är planerad att hållas mellan 21 oktober och 7 november. Även där är den tilltänkta platsen Avicii Arena, men turneringen står för närvarande inför samma problematik som TI10 gjorde. Börjar förändringen gälla i slutet av augusti kan det ge arrangören PGL tillräckligt med tid för att ordna de tillstånd som krävs. PGL har dock meddelat att de är i kontakt med andra europeiska länder för att kunna flytta turneringen om det behövs.

Planerar du besöka CS:GO Majors eller har du avskräckats av TI10-incidenten?