Processorer och tillverkningsteknik i framkant var länge Intels signum, men med ambitiösa mål för klivet från 14 till 10 nanometer körde bolaget i diket. Med anledning av detta har Skylake-arkitekturen på just 14 nanometer polerats i många år, men nu är färska arkitekturer och 10-nanometersteknik på plats eller nära förstående på såväl konsument- som serversidan.

Intel har därutöver ändrat inställning när det gäller tillverkning, där VD Pat Gelsinger tidigare i år presenterade IDM 2.0-planen. Detta innebär bland annat att företaget ska nyttja produktionskapacitet hos kontraktstillverkare, men även erbjuda de egna tillverkningsteknikerna och fabrikerna till intresserade. I samband med att årets andra kvartalsrapport läggs fram, framkommer att dessa spekulanter är talrika.

Intel q2 1.png

När Intel sammanfattar kvartalet som gått och utsikterna framåt, konstaterar en presentationsbild och Gelsinger både att IDM 2.0 fått fotfäste och att det finns 100 möjliga kunder till Intel Foundry Services (IFS). Som kontraktstillverkare erbjuder Intel dels egna tillverkningstekniker, dels de licenser för ARM, RISC-V och x86 som företaget har tillgång till.

Gelsinger berättar att de redan har en storkund med på tåget och att mer information om detta är att vänta på måndag den 26 juli, när Intel håller hov kring framtidsplaner. Avslutningsvis förklarar han att Intel arbetar för att tillhandahålla en "robust, geografiskt balanserad och säker leverantörskedja", vilket är i linje med bolagets investeringar och planer för nya tillverkningsanläggningar i bland annat USA och EU.

Läs mer om tillverkning och teknik: