Intels nästa processorfamilj i Core 12000-serien "Alder Lake" dyker upp mot slutet av året och blir för stationära datorer också bolagets debut på försenade 10 nanometer. Det blir också bolagets första försök att blanda högpresterande och energieffektiva processorkärnor utanför den numera avslutade "Lakefield"-serien. Med lansering i antågande börjar rykten om specifikationer och kvalifikationsexemplar leta sig ut på webben.

Nu syns ett kvalifikationsexemplar i populära Cinebench R20, ett testresultat som framkommer via Twitter-användaren "Raichu" och som påstås gälla Core 12000-seriens toppmodell Core i9-12900K. Modellens K-suffix antyder att processorn är upplåst för överklockning, men testet ska vara genomfört utan tillskruvade klockfrekvenser. Av tidigare uppgifter att döma är processorn därför utrustad med totalt 16 kärnor – 8 kraftfulla "Golden Cove" och lika många energisnåla "Gracemont".

I Twitter-inläggets tillhörande kommentarstråd förklarar "Raichu" att "S"-tilläget är ett misstag.

Det presenterade testresultatet visar att 16 kärnor av blandad typ kan rå på 16 fullfjädrade AMD Zen 3-kärnor, som finns i Ryzen 5000-seriens toppmodell 9 5950X. Den förrymda Intel-processorn presterar 810 poäng i entrådat läge och 11 600 poäng i flertrådat, ett läge som kan antas innefatta alla kärnor. I SweClockers prestandatest av just Ryzen 9 5950X är Cinebench R20-resultaten 652 respektive 10 313 poäng. Detta motsvarar drygt 24,2 och 12,4 procent högre prestanda för Intel-processorn.

Tidiga rykten har talat för att just de energisnåla kärnorna är en viktig komponent för "Alder Lake", som kan ge processorserien upp till dubblerad flertrådsprestanda. När SweClockers tog pulsen på 8-kärniga Core i9-11900K, presterade den 650 respektive 5 983 poäng i Cinebench R20. Således visar det läckta prestandatestet nära 93,9 procent bättre flertrådsprestanda och 24,6 procent vassare siffror i enkeltrådat läge.

Tilläggas bör att läckta prestandaresultat som alltid bör tas med en nypa salt, men om siffrorna stämmer ser Intel "Alder Lake" ut att nå hög prestanda trots en i x86-världen annorlunda designstrategi. Med systemkretsen M1 har Apple dock bevisat att hög prestanda med olika kärnor i ett energieffektivt paket inte är något problem, även om detta görs med ARM-grund. Det återstår att se om fler tidiga prestandatester står för dörren och kan styrka eller slå hål på det starka resultatet.

Går du i uppgraderingstankar och kommer du i så fall att invänta lanseringen av "Alder Lake" innan köp av något annat?