Med skräddarsydda spelkonsoler följer skräddarsydda spel, som finjusteras för att kunna nyttja hårdvaran till fullo och för att nå vissa nivåer av ögongodis, upplösning och bildfrekvens. När det kommer till PC-spel är det istället upp till användaren att sy ihop rätt blandning av inställningar och hårdvara för att nå önskat mål.

I gränslandet mellan konsol och bärbar dator finns från och med december Valves Steam Deck, som med en systemkrets rustad med fyra kärnor AMD Zen 2 och 8 CU RDNA 2 ska kunna ta sig an Steams rejäla bibliotek. I marknadsföringsmaterialet står att läsa att Steam Deck klarar de senaste storspelen, så kallade AAA-titlar, och "gör det riktigt bra". Enhetens upplösning om 1 280 × 800 pixlar är sedan tidigare känd, men nu meddelar Valves Pierre-Loup Griffais vilken bildfrekvens siktet är inställt på.

Griffais skriver att företaget håller 30 bildrutor per sekund som gräns för att ett spel ska bedömas som spelbart. PC-världens långlivade guldstandard med minst 60 FPS är således inte någon garanti med Steam Deck, även om det i Twitter-inlägget förklaras att flera spel som testats ligger ovanför 30 FPS även vid mer utdraget spelande.

Valve Steam Deck och Nintendo Switch – en närmare titt på likheter och skillnader

Att spela i handhållet och portabelt format är en balansgång mellan prestanda och batteritid, där Steam Deck på papperet har betydligt mer muskler och batteri än exempelvis Nintendos Switch-familj. Valve anger en batteritid i det breda spannet 2–8 timmar och Griffais tillägger att detta kommer gå att påverka själv, genom ett inbyggt verktyg som kan begränsa eller släppa lös bildfrekvensen, för att förlänga batteritiden respektive höja prestandan.

Är 30 FPS något du kan leva med när du spelar handhållet? Berätta i kommentarstråden!