För den som spelar och vill klämma fram extra bildrutor eller få en titel att rulla på äldre hårdvara, hör det till vanligheterna att behöva tumma på detaljnivåer och eventuellt sänka upplösningen. Youtube-kanalen Randomgaminginhd botaniserar bland både gammal och billig hårdvara, för att testa vilken spelupplevelse som går att frammana med begränsad budget.

Med de gamla instegskorten AMD Radeon HD 6450 och Nvidia Geforce GT 710 i högsta hugg tar han nedskärningarna till det extrema och pressar ned upplösningen till 128 × 72 pixlar – 72p. Den komiskt låga upplösningen suddar ut det mesta som krävs för att kunna avnjuta ett spel, där både text och tydliga konturer stryker på foten. Hoppet från 720p till 72p visar dock föga förvånande ett rejält uppsving i prestanda.

72p 1.jpg

Bildkälla: Randomgaminginhd

72p.jpg

Bildkälla: Randomgaminginhd

Klenare Radeon HD 6450 ökar den genomsnittliga prestandan i Days Gone från bildspelsfrekvensen 3 FPS till trögflytande 10 FPS, medan Fortnite med prestandainställningar går från 57 till 85 FPS. För att komma åt upplösningen krävs dock att inställningarna justeras genom spelets konfigurationsfil och samma tillvägagångssätt tarvas för att anpassa Grand Theft Auto V och Cyberpunk 2077. Geforce GT 710 bjuder 45 samt 19 FPS i genomsnitt i sistnämnda titlar, upp från 33 respektive 9 FPS.

Randomgaminginhd tipsar om att kisa med ögonen kan förbättra spelupplevelsen, men är väl medveten om att det bara är med glimten i ögat den kraftigt nedskalade bildkvaliteten kan rekommenderas. Som jämförelse kan nämnas att spelkonsolen Nintendo Game Boy från 1989 stoltserar med skyhög upplösning om 160 × 144 pixlar, som därtill används för att visa betydligt mindre komplexa bilder än moderna spel.

Brukar du skruva ned upplösningen för att nå en viss bildfrekvens och i så fall, i vilka spel och till vilken upplösning?