Enligt uppgift gör AMD:s RDNA 2-arkitektur entré i mellanklassen inom ett par veckor, när kretsen Navi 23 ansluter till Radeon RX 6000-serien för stationära datorer. RX 6600 XT ska titta fram först, för att någon gång under september eller oktober få sällskap av ett XT-löst syskon. Rykten talar för att tillgången kommer att vara god och att kortet lanseras den 11 augusti, vilket antyder att avtäckandet sker tidigare än så.

Nu påstår Twitter-användaren "Greymon55" att AMD officiellt avtäcker den omsusade produkten den 30 juli, vilket sammanfaller med att bolaget håller låda under den kinesiska digitala mässan Chinajoy 2021. Den pågår från den 30 juli till 2 augusti och AMD har själva antytt deltagande. Den påstådda tidpunkten för Radeon RX 6600 XT-släpp gör en produktpresentation vid tillställningen mycket sannolik.

Genom flitiga rykten och läckta uppgifter är dock hemligheterna kring kortet relativt få, där allt pekar mot att den fullskaliga Navi 23-kretsen används. Detta ger 32 beräkningsenheter (CU) och således 2 048 streamprocessorer, som har sällskap av 8 GB GDDR6-minne över en smal 128-bitarsbuss. Kortet ska placera sig mellan Nvidias Geforce RTX 3060 Ti och RTX 3060 när det kommer till prestanda, vilket också avspeglas i det påstådda riktpriset om 349 USD.

Nämnda Nvidia-kort har rekommenderade priser om 399 respektive 329 USD, vilka dock inte efterlevs i butik – när korten väl finns på butikshyllorna. Rapporter talar för att även AMD:s stundande lansering trots bättre tillgång kan plågas av att verkliga prislappar är mycket större än de rekommenderade. Videocardz skriver att medier får packa upp och visa kortet den 6 augusti samt att skarp lansering sker den 11, men att det i dagsläget är okänt om oberoende testet delar sistnämnda datum.

Läs mer om Radeon: