Kina fortsätter ta steg framåt i sin strävan mot självständighet inom teknik- och hårdvarusektorn. Den här gången är det processortillverkaren Loongson som både lanserar en ny generation processorer och avtäcker en egen arkitektur byggd från grunden. Processorer med en egen instruktionsuppsättning är ytterligare ett steg i Kinas insatser för att göra sig mindre avhängiga av utländsk teknik och utländska patent.

Loongsons "KMYC70" 3A5000 är en fyrkärnig modell som arbetar i klockfrekvenser mellan 2,3 och 2,5 GHz. Servervarianten "CPC100" 3C5000L är ämnad för molntjänster och ska enligt Cnx Software bestå av fyra hopslagna 3A5000. Båda modeller bygger på företagets egenutvecklade arkitektur Longarch, rapporterar Cntechpost (via Techspot). Enligt Loongson ska Longarch-arkitekturen i stort sett dela flera likheter med både ARM och x86, men utan att nyttja några utländska licenser. Longarch ska istället ha nästan 2 000 proprietära instruktioner med stöd för bland annat virtualisering.

För sina tidigare generationer processorer har Loongson nyttjat MIPS. De specificerar inte hur mycket av Longarch som kan tänkas vara baserat på MIPS, men den nya generationen processorer marknadsförs som MIPS64-kompatibla. De ska därmed kunna köra kod skriven för Loongsons tidigare MIPS64-baserade processorer.

Enligt Loongson erbjuder nya 3A5000 en prestandaförbättring om 50 procent samtidigt som strömförbrukningen går ned med 30 procent jämfört med bolagets föregående generation processorer. Företaget har nyttjat Phoronix testsvit och det finns flera resultat delade genom Openbenchmark.

Då arkitekturen skiljer sig väsentligt jämfört med processorer från exempelvis Intel eller AMD är det svårt att göra några direkta jämförelser, men det rör sig inte om något prestandamonster. Enligt Phoronix placerar sig Loonson 3A5000 prestandamässigt i samma klass som exempelvis en Core i3-8109U från Intels åttonde generation. Enligt Loongson själva skrapar 3A5000 ihop lite över 80 poäng i testsviten SPEC CPU2006, vilket kan innebära att det rör sig om prestanda något under AMD:s första generation Ryzen-processorer eller Intels sjätte generation Core-processorer.

Den nya processorn har modellnummer 3A5000, men får kodnamnet "KMYC70". Enligt IT Home (maskinöversatt via Google Translate) är detta för att "fira 70-årsdagen för kriget mot USA:s aggressioner och stöd till Korea", vilket sannolikt snarare bör tolkas som "fira Kinas stöd till Nordkorea". Servermodellen 3C5000L i samma serie får kodnamnet "CPC100", vilket kort och gott sägs vara en hyllning till kommunistpartiets hundraårsdag.

Loongson 3A5000 och 3C5000L är i första hand ämnade för den kinesiska marknaden och ska primärt säljas till inhemska kunder. Några prisuppgifter finns därmed inte för tillfället och det är osannolikt att produkten letar sig särskilt långt utanför Kinas gränser.

Läs mer om kinesisk hårdvara: