Under sensommaren 2020 briserade en bomb i teknikvärlden, när de rykten kring Nvidias stora intresse för köp av ARM Holdings blev verklighet. Sistnämnda aktör står för design och licensiering för många av de kretsar som driver allt från mobiltelefoner till TV-apparater. Förvärvet uppgår till hisnande 40 miljarder USD, som i aktier och pengar ska betalas till den tidigare ägaren Softbank, som tidigare varit på jakt efter köpare.

Av förklarliga skäl går inte en sådan affär i en handvändning och exempelvis konkurrensmyndigheter världen över måste syna köpet i sömmarna. Nu rapporterar The Telegraph att affären ser ut att dröja ännu en bra stund, eftersom EU-kommissionens konkurrensavdelning hittills inte erhållit den nödvändiga dokumentation som Nvidia måste skicka in. Från och med idag startar ett sommaruppehåll för de granskande aktörerna och arbetet återupptas mot början av september.

Det är i dagsläget oklart varför pappersarbetet lyser med sin frånvaro, eftersom båda parter i affären är angelägna att affären ska gå i hamn. The Telegraph skriver att en person med insyn i ärendet förklarat att vidare fördröjningar eller konkurrensproblem kan sätta käppar i hjulen för affären och att ARM då kan behöva snegla på en börsintroduktion istället. ARM Holdings Simon Segars håller dock fast vid att affären ska genomföras, eftersom företaget som publikt aktiebolag inte kan investera tillräckligt i utveckling för datacenter och artificiell intelligens.

EU:s granskning ska enligt uppgift ta åtminstone ett halvår. Möjlig start i september skulle därmed signalera grönt ljus som tidigast i mars, men experter spår att det dröjer längre än så. Det bör tilläggas att förvärvet trots det håller sig inom Nvidias utannonserade tidplan, som talar om genomförd affär någon gång mellan mars och september år 2022. Hittills har affären dock inte fått klartecken i varken USA, Japan, Kina eller Storbritannien, där sistnämnda bjuder på ordentlig patrull.

Läs mer om Nvidia och ARM: