Med högpresterande processorer följer också kompetent kylning, vilket kräver både utrymme och luftflöde i chassit. För den som inte kräver den vassaste prestandan och istället värdesätter en kompakt dator, erbjuder både AMD och Intel processormodeller med TDP-värden på relativt blygsamma 35 watt. Dessa kan med lätthet hållas svala med bolagens referenskylare, kylare som mäter flera centimeter på höjden. Akasa fnyser åt detta och lägger nu fram en kylare blott 16 millimeter hög.

Den tunna historien har namnet KS7 och Akasa understryker att kylaren som mest är 16 millimeter hög, med fläkt samt fästanordning inräknad. Fläkten är försänkt i mitten av de svarta aluminiumflänsarna och tar luft ovanifrån för att skicka den åt sidorna. Produkten mäter in på 85 × 85 millimeter, medan den PWM-styrda fläkten har en diameter på 64,5 millimeter med varvtal specificerat mellan 2 200 och 4 000 RPM.

AK-CC6309EP01_g01.jpg
AK-CC6309EP01_g03.jpg
AK-CC6309EP01_g04.jpg

KS7 väger in på blygsamma 104,9 gram, som kombinerat med det minimala formatet föga förvånande bara räcker till för processorer på maximalt 35 watt. Intels LGA 115X- samt LGA 1200-socklar stöds. Därmed är processormodeller som åttakärniga Core i9-11900T det snabbaste som går att placera under den tunna kylaren. Framtiden får utvisa om Akasa även snickrar på en AMD-anpassad variant.

Den uppmärksamme har kanske koll på att 16 millimeter är lägre än exempelvis en vanlig minnesmodul och många IO-paneler, varför kylaren kanske passar bäst i system som nyttjar den lågprofilerade Thin ITX-formfaktorn eller annan kreativ lösning. I skrivande stund är det oklart om modellen dyker upp i svenska butiker och vad priset då blir.

Läs mer om liten hårdvara: