Förra året introducerade Samsung spelinriktade skärmen Odyssey G9, en krökt variant i storleken 49 tum. Nu lanserar de efterföljaren Odyssey G9 Neo, som behåller det stora måttet och välvda skärmen men utrustas med en ny paneltyp. Samsungs QLED-panel tar ett steg åt sidan och ersätts av en QLED+-panel belyst av Mini LED-teknik.

Odyssey G9 Neo nyttjar Samsungs Quantum Mini LED, samma teknik som bolagets använder för sin Neo QLED-serie med TV-apparater. Som namnet antyder innebär det att lysdioderna för bakgrundsbelysningen är små till storleken, vilket gör det möjligt att klämma in ett större antal belysningszoner (eng. dimming zones).

Odyssey_Neo_G9_1.jpg
Odyssey_Neo_G9_Lifestyle_2-1024x768.jpg
Odyssey_Neo_G9_2-1024x683.jpg

Enligt Samsung har de lyckats få in hela 2 048 stycken, vilket är förhållandevis många i relation till skärmens storlek. Det ska enligt Samsung ge rejäla förbättringar sett till kontrast, då ljusstyrkan som lägst går ned till 0,0004 nits och som högst upp till 2 000 nits. Det sistnämnda nås med HDR, där Odyssey G9 Neo får stöd för vad Samsung kallar Quantum HDR 2000 och bolagets egna standard HDR 10+. Utöver detta erbjuder den nya QLED+-panelen 12 bitars färgåtergivning till skillnad från föregångarens 8 bitar.

Likt föregångaren rör det sig fortfarande om en upplösning på 5 120 × 1 440 pixlar samt bildförhållandet 32:9. Uppdateringsfrekvensen går upp till 240 Hz och skärmen har en responstid på 1 ms. Skärmytan har även samma tilltagna krökningsgrad på 1000R. Utöver det kvarstår stöd för både Nvidias G-Sync och AMD:s Freesync. Anslutningsmöjligheterna förändras däremot, och består av en Displayport 1.4 samt två stycken HDMI 2.1. Skärmen bestyckas även med Samsungs "Infinity Core Lightning", en cirkulär RGB-belysning på baksidan av skärmen.

Samsungs Odyssey G9 Neo blir bland de första tillgängliga spelinriktade skärmarna med Mini LED-teknik, samt ser ut att vara den första i sitt slag sett till storlek och välvda utförande. Skärmen är tillgänglig från den 9 augusti, men går att förboka från den 29 juli. Samsung har inte avtäckt prislappen ännu, men enligt The Verge ska det handla om 2 499 USD, vilket inklusive moms skulle innebära strax under 27 000 kronor.

Läs mer om bildskärmar: