Sedan lanseringen i september 2020 har Facebooks VR-headset Oculus Quest 2 erbjudits i två varianter. Skillnaden har kort och gott legat i lagringsutrymme, antingen 64 GB eller 256 GB. Då enheten inte har något stöd för extern lagring går det inte att uppgradera i efterhand.

Varianten med mindre utrymme har tack vare sin lägre prislapp blivit ett populärt alternativ, särskilt då många enklare spel inte tar upp mycket mer än 1–2 GB i lagringsutrymme. Enligt VR Upload dök ett nytt SKU för Oculus Quest 2 128 GB upp på Imgur redan förra veckan, samtidigt som 64 GB-modellen inte längre gick att beställa genom Oculus webbplats.

6yy32L4.jpeg

Nu bekräftar Facebook att de planerar uppgradera basvarianten till 128 GB istället, och utan att förändra priset. Basvarianten behåller det rekommenderade priset om 349 euro, vilket hos svenska återförsäljare landat på cirka 3 800 kronor. Varianten med 256 GB har istället haft ett rekommenderat pris om 449 euro, men i Sverige har priset varierat mellan 4 700 och 6 000 kronor.

För tillfället har dock båda modeller försvunnit från en majoritet av återförsäljare i Sverige, alternativt listas som utgående produkt eller ej köpbar produkt. Detsamma gäller Oculus egen webbplats. Detta ska enligt Facebook bero på att de börjar skicka med ett silikonskydd med alla enheter, efter rapporter om att skumgummit längs med enhetens kant orsakat hudirritationer. Detta skydd går att beställa gratis genom deras webbplats för ägare av enheter som bedömts påverkas av felet, men ska nu inkluderas till alla.

Huruvida det skulle kunna vara något mer än lagringsutrymme och silikonskydd som uppgraderas återstår att se, men enligt uppdateringen ska försäljningen återupptas igen i slutet av augusti.

Läs mer om VR: