Intels nästa processorserie "Alder Lake-S" ska anlända i höst, och med det vill Intel även att deras nyspikade strömstandard ATX12VO ska få ett bättre fotfäste. I nuläget finns inget exakt lanseringsdatum, mer än att det blir någon gång under andra halvan av året. De tidigaste uppskattningarna är runt september, men mycket talar för att det blir slutet av tredje kvartalet eller någon gång under fjärde.

Enligt Igors Lab kan det röra sig om någonstans mellan 25 oktober till 19 november, åtminstone för de K- och KF-märkta entusiastmodellerna. Dessa ska enligt uppgift lanseras först, flankerat av moderkort med Z690-chipset. Intels planer för om ATX12VO ska däremot vara något grusade.

Det Intels ATX12VO-standard kortfattat innebär är att nätdelar endast ska sköta omvandling från växelström till 12 volt likström. Den omvandling som numera görs till lägre nivåer som 5 och 3,3 volt ska istället skötas av moderkortet. Det innebär bland annat att den större 24-pinskontakten kan ersättas av en mindre 10-pinskontakt, men att kostnaderna för moderkortstillverkarna ökar.

Ny nätaggregatsstandard – vad är ATX12VO?

Intel har dock haft svårt att få med tillverkare på det tåget, åtminstone för prestandasegmentet. Igors Lab uppger att flera av de stora moderkortstillverkarna gått samman med tillverkare av nätaggregat, för att i enad front rata Intels projekt. Anledningen till detta anges bland annat vara missnöje och oro över sämre kompatibilitet och splittring i segmentet till följd av flera olika standarder samt risk för skenande kostnader.

Rent krasst är ovilligheten inte helt ologisk. De entusiaster som köpt en högpresterande nätdel de senaste åren kan med största sannolikhet återanvända detta, förutsatt att moderkorten behåller samma standard. Det finns generellt sett inte ett lika stort behov av att uppgradera nätaggregat i samma takt som moderkort. Nuvarande standard har visserligen 25 år på nacken, men ökade priser för slutkonsument och behov av antingen diverse adapterlösningar eller ny nätdel kan utgöra ett recept för missnöje.