Sonys beta-program för Playstation 5-användare är ännu bara öppet i en handfull länder, varav Sverige inte är ett av dem. Deltagare i utvärderingen får förtur till nya funktioner och uppdateringar till sina spelkonsoler och nu har turen kommit till NVME-stöd.

Playstation 5 levereras med en integrerad SSD med 825 GB lagringsutrymme, varav 667 GB är ledigt för användaren. Konsolerna är dock utrustade M.2-plats, men som fram till nu inte gått att använda till något. Med den senaste uppdateringen av beta-programmet kan användare nu installera en extra SSD i den lediga M.2-platsen och därmed utöka det tillgängliga lagringsutrymmet.

Kraven på NVME-enheterna är högt ställda, något Sony var öppna med även innan konsolerna ens hade lanserats. De höga kraven är till för att säkerställa kompatibilitet med spel som kräver den höga lagringsprestandan som Playstation 5 erbjuder. Sony listar systemkraven i den guide de publicerat för nuvarande beta-testare.

NVME-krav för kompatibilitet med Playstation 5:

  • Anslutning: NVME PCI Express 4.0 4x

  • Hastighet: Minst 5 500 MB/s sekventiell läshastighet

  • Modulbredd: 22 mm

  • Formfaktor: M.2 typ 2230, 2242, 2260, 2280 eller 22110.

  • Sockel: Socket 3 (Key M)

  • Total maximal storlek: 110 mm × 25 mm × 11,25mm

  • Antal sidor: Både enkelsidiga och dubbelsidiga

Sony förtydligar att även om produktens bredd kan uppgå till totalt 25 mm har de inget stöd för produkter där själva modulen är bredare än 22 mm. De är även tydliga med att enheten måste vara utrustad med en kylfläns. Vidare berättar Sony att Playstation 5 inte har stöd för Host Memory Buffer och att enheter som använder detta ger försämrad prestanda.

Guiden avslutas med att påpeka att även om alla ovan krav är uppfyllda är det ingen garanti för kompatibilitet, samt att prestandan kan vara sämre än den inbyggda SSD:n. Med andra ord verkar det än så länge vara något av ett minfält för de som vill försöka uppgradera lagringsutrymmet i sitt Playstation.

Sony har tidigare nämnt att de ska testa och bekräfta vilka produkter som fungerar med Playstation 5 . En produkt som fått bolagets välsignelse är Seagate Firecuda 530. Seagates senaste modell ser dock inte ut att landa på svenska butikshyllor förrän om cirka två till tre veckor. Om och i sådant fall när Sonys beta-program blir tillgängligt i Sverige har vi däremot inga uppgifter om.

Börjar du få ont om utrymme på din Playstation 5?