Med konceptet Next Unit of Computing, eller NUC i kortform, har Intel i nära ett decennium sålt små stationära datorer utrustade med processorer från den bärbara världen. Det lilla fotavtrycket och uppgraderingsmöjligheter för användaren är seriens kanske mest utstickande drag, men samma aspekter finns även hos den mer högpresterande NUC Extreme-familjen.

Här har bolaget dock lämnat det ultrakompakta formatet bakom sig för att ge plats åt dedikerade grafikkort. Sett till volym landade fjolårets "Ghost Canyon" på 5 liter, medan en förhandsvisning av årets "Beast Canyon" i juni avslöjade att produkten landar på 8 liter och får ett format som påminner om vanliga SFF-chassin i still med Louqes Ghost S1. Nu avtäcker Intel just NUC 11 Extreme "Beast Canyon" officiellt, en produkt som kommer i två konfigurationer.

Som tidigare känt handlar det om ett chassi som mäter in på 357 × 189 × 120 mm, där det under huven handlar om samma upplägg som förra året. Detta innebär att ett dotterkort med en PCI Express x16- samt en x4-plats är monterat i botten av lådan, medan processor, primärminne och lagring huserar på ett instickskort som Intel benämner som Compute element. Instickskorten kommer utrustade med Core i9-11900KB alternativt Core i7-11700B, som båda är fastlödda processorer med 8 kärnor, 16 trådar och TDP-värde om 65 watt.

intel-nuc-11-compute-element-dbb-i9i7-side-16x9.jpg.rendition.intel.web.1920.1080.jpg

Den förstnämnda har överklockningsmöjligheter, medan klockfrekvenser ur kartong ligger i spannet 3,3–5,0 GHz. Core i7-varianten ligger mellan 3,3 och 4,9 GHz. Trots namn som påminner om processorer från den stationära Core 11000-serien tillhör processorduon "Tiger Lake", som tillverkas på 10 nanometer och använder arkitekturen "Willow Cove". Ändelsen "B" avslöjar att processorerna är fastlödda, varför den som önskar uppgradera i framtiden måste således investera i en ny Compute element.

Intels färska NUC-enhet har plats för ett dedikerat grafikkort som upptar två kortplatser och mäter in på maximalt 30 centimeter. Kortets fläktar möter en perforerad sidopanel och i taket ackompanjerar tre 92 mm-fläktar. På Compute element stöds maximalt 64 GB DDR4-minne av SODIMM-typ. Datorn har totalt fyra M.2-platser redo för NVM Express-lagring, fördelade över Compute element och dotterkortet.

Den inbyggda nätdelen är en 80 Plus Gold-certifierad enhet på 650 watt, men den följer inte ATX12VO-standarden som Intel förespråkar. Avslutningsvis är den relativt kompakta datorn bestyckad med dubbla Thunderbolt 4-, åtta USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)-anslutningar samt 2,5 Gbps Ethernet och Wifi 6. Den utbytbara fronten kan visa NUC-seriens dödskalle-logotyp i regnbågens alla färger, men RGB-belysningen syns också i chassits nederdel.

NUC 11 Extreme "Beast Canyon" blir tillgängliga under årets tredje kvartal, där det i vanlig ordning är möjligt för andra tillverkare att skapa egna chassilösningar och låta Compute element stå för beräkningskraften. Intels egna variant med Core i9- respektive Core i7-hårdvara under huven får priser om 1 350 respektive 1 150 USD, vilket motsvarar omkring 14 500 samt 12 500 kronor inklusive moms. I båda fall måste lagring, primärminne och grafikkort läggas till.

Läs mer om små datorchassin: