Att skilja på en modern AMD- respektive Intel-processor har inte varit några problem ens i beckmörker, eftersom de två bolagen använt olika sockeltyper. Hos AMD använder bland annat AM4-processorerna Pin Grid Array (PGA) med kontaktstift på processorn, medan Intel med Land Grid Array (LGA) har stiften monterade i sockeln för en relativt slät undersida på processorerna.

Hos AMD syns också LGA-alternativet hos serverfamiljen Epyc och mångkärniga Ryzen Threadripper, men när sockel AM5 framöver gör entré står LGA på menyn, närmare bestämt LGA 1718. Nu ger Twitter-användaren "Executablefix" ett smakprov på vad som komma skall, med en rendering av AM5-sockeln med tillhörande låsmekanism och processor.

AM5 Render 3.jfif

Bildkälla: Executablefix

AM5 render 2.jfif

Bildkälla: Executablefix

På bilderna syns att AMD skippar den fastskruvade lösning som används för nämnda Ryzen Threadripper. I likhet med Intel rör sig om en metallram som fälls ned över processorn för att hålla den på plats i sockeln, som i sin tur låses med en metallarm. Processorn är en kvadratisk historia på 40 × 40 mm, med en integrerad värmespridare (IHS) som avviker från utformningen hos tidigare Ryzen-processorer. Fler utklippta sektioner lämnar plats åt ytmonterade komponenter, men om detta används hos de slutgiltiga produkterna återstår att se.

Bildmaterialet bör också tas med en nypa salt eftersom det handlar om renderade bilder skapade av "Executablefix", som dock sannolikt baserar dem på verklig förlaga som fotografier eller konstruktionsritningar. Ännu kvarstår frågetecken kring när AM5 ser dagens ljus. Känt är dock att en refresh av Zen 3 med 3D V-Cache-uppgradering ingår produktion i slutet av året, samt att Zen 4-arkitekturen håller schemat med produktionsstart nästa år.