Googles strömmade speltjänst Stadia har sedan lansering 2019 inte fått avnjuta särskilt mycket vind i seglen. Ambitionen var ett omfattande spelbibliotek direkt genom molnet, med hög prestanda utan behov av avancerad hårdvara eller lokala installationer. Det har dock fått kritik för klent utbud och ouppfyllda löften.

Spelstudion som startades specifikt för Stadia lades ned tidigare i år och tiden därefter kantades av flera stora avhopp från utvecklare och projektansvariga. Trots det meddelade Google i våras att Stadia både lever och frodas och att de såg en positiv framtid för strömningsplattformen. Den framtiden kan bli att Stadia omvandlas till en white-label-produkt, rapporterar 9to5google.

In addition to building our own video game platform, we see an important opportunity to make our infrastructure and tools available to partners who want to build their own interactive streaming platforms. Our goal is to build a long-term, sustainable business that helps grow the industry across gaming and other interactive streaming applications.

I en annons på Linkedin där Google söker en ny produktchef för Stadia står det att bolaget ser stora möjligheter i att göra Stadias infrastruktur och verktyg tillgängliga för partner som vill bygga strömmade plattformar. Med andra ord skulle andra speldistributörer därmed kunna licensiera den plattform Google redan byggt och använda det för sin egen tjänst, något som det spekulerades om redan vid försäljningen av den Stadia-fokuserade spelstudion.

Detta innebär dock inte att själva tjänsten Stadia är dödsdömd, även om plattformens byggstenar blir tillgängliga för andra. Google har tidigare lovat 100 nya speltitlar till Stadia under 2021 samt uppgett att de dels arbetar för att förenkla det för små studior att lansera sina spel till Stadia, dels strävar efter fler partnerskap med stora spelutgivare.

Läs mer om Stadia: