Den 11 augusti hittar AMD:s senaste Radeon RX 6000-grafikkort ut i butik, nämligen seriens enklaste modell RX 6600 XT. Produkten är baserad på grafikkretsen Navi 23 och siktet är enligt AMD inställt på de som vill spela med hög bildfrekvens och upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar. Bolaget presenterar riktpriset 379 USD som motsvarar omkring 4 000 kronor inklusive moms.

AMD presenterar Radeon RX 6600 XT med 1080p-spelande i kikaren

Radeon RX 6600 XT kommer inte att släppas i ett AMD-signerat referensutförande, varför partnertillverkarna nu lyfte på locket för vad som väntar. Bland dessa syns Gigabyte, Asrock, Asus, Sapphire, MSI, Powercolor och XFX. Det uppvisade utbudet varierar från små grafikkort med en ensam fläkt, till stora kylare med RGB-belysning, där nischad formfaktor eller påkostad kylning lär vara faktorer som höjer försäljningspriserna. I dagslägen håller partnertillverkarna tyst om exakta prisnivåer och eventuellt uppskruvade klockfrekvenser.

RX 6600 XT Gigabyte Eagle.PNG
RX 6600 XT Gigabyte OC 1.PNG
RX 6600 XT Gigabyte OC.PNG

Gigabyte satsar på de stora kylarna och avtäcker tre varianter i serierna Gaming OC, Gaming OC Pro och Eagle. Samtliga har täckskivor på baksidorna, tre fläktar och fyra bildanslutningar: dubbla HDMI och lika många Displayport. De två förstnämnda modellerna har RGB-belysning och av namnen att döma också något förhöjda klockfrevenser. På produktsidorna meddelar Gigabyte att dessa ännu inte är fastställda, vilket antyder att de skruvar på specifikationerna även i elfte timmen.

Radeon RX 6600 XT Phantom Gaming D 8GB OC_box.jpg
Radeon RX 6600 XT Press Deck - Embargoed Until July 29 at 11.30 p.m. ET-26.jpg

Asrock prövar lyckan med två olika stora modeller i Phantom Gaming-serien. Den ena varianten har tre fläktar med belysning, som spiller över till sidan av kortet. Den mindre varianten är ett Mini ITX-kort med en ensam fläkt, som av bildmaterial att döma är ungefär hälften så lång som trefläktssyskonet.

DUAL-RX6600XT-O8G_1.jpg

Asus utökar den påkostade serien ROG Strix samt den mer avskalade Dual-familjen med Radeon RX 6600 XT-tillskott. Grafikkorten är båda bestyckade med två fläktar, kylflänsar med värmeledningsrör och ett yttre i grått och svart. Täckplåt i samma färgschema syns på kortens baksidor, medan fyra bildanslutningar av Displayport- och HDMI-typ huserar på den två kortplatser höga IO-panelen. Bilderna av Asus tappning antyder att grafikkorten är aningen högre än två kortplatser, vilket också skymtas hos fler modeller från andra tillverkare.

11309_03_RX6600XT_Pulse_3DP_HDMI_C02_photographic.jpg
11309_01_RX6600XT_NITRO_Lite_Box_Card_03.jpg

Sapphire tar Radeon RX 6600 XT till serierna Nitro+ och Pulse, där svart-vita respektive röd-svarta kåpor och täckplåtar står på menyn. I båda fall hänger kylflänsarna ut en bit bakom kretskortet och bilderna visar värmeledningsrör, dubbla fläktar samt strömmatning via 8-pin PCI Express, vilket också används hos de övriga tillverkarnas modeller.

RX 6600 XT MSI Mech 2x.jpg

Gaming X och Mech 2X är produktfamiljerna som MSI utökar med AMD:s färska grafikkort, där höjdpunkterna för de båda listas som dubbla fläktar, värmeledningsrör och baksidor täckta med borstad metall. Tre Displayport- och en HDMI-anslutningar svarar för bildanslutningarna. Bolaget visar även tabeller över specifikationer, där utelämnade klockfrekvenser och oviss information kring effektuttag styrker att alla detaljer inte är huggna i sten.

RX 6600 XT Powercolor.PNG

Infernaliskt tema hänger som vanligt ihop med Powercolors grafikkortstappningar och här handlar det om Hellhound och Red Devil, där den senare stegar upp till strömmatning över 6+8-pinnar. Tillsammans med den tre kortplatser höga kylarlösningen antyds det kan vara röra sig om en kraftigt överklockad variant. RGB och hundbilder är istället utmärkande för syskonmodellen, som delar egenskapen att ha två fläktar.

XFX_Radeon RX 6600 XT MERC308_5.jpg

Avslutningsvis tonar XFX ned det kulörta med Radeon RX 6600 XT i Merc308-skrud, där tre fläktar och idel svarta kåpor med perforeringar och diskreta inslag av text i vitt räcker som beskrivning. Modellen stämmer in i kören med okända specifikationer, och mer klarhet kring partnermodellerna är att räkna med till den 11 augusti när de når marknaden.

Läs mer om grafikkort: