Kretstillverkarna som erbjuder de mest avancerade noderna är få, men förser en uppsjö av företag med tillverkningsresurser. Under veckan har Intel delat information om planerna för den nyöppnade kontraktstillverkningen, där breda licensbibliotek och spjutspetsteknik för framställning och paketering lockar kunder som Amazon och Qualcomm. I samband med framläggning av kvartalsrapporten fyller nu Samsung på med nyheter, som i förlängningen innebär en dyster prognos för konsumentelektronik.

And foundry will accelerate growth by expanding Pyeongtaek S5 Line capacity and by adjusting pricing to enable future investment cycles. – Ben Suh, chef för Samsungs investerarrelationer

Bolaget förklarar att de ämnar höja priserna för tillverkning, för att finansiera framtida investeringar och i närtid utbyggnad av produktionslinan S5. Denna svarar för 5- och 4-nanometerstekniker, som utgör tillverkarens mest avancerade utbud. Samsung tillverkar exempelvis den egna systemkretsfamiljen Exynos på just 5-nanometersteknik med EUV-litografi.

Kretsar och arkitekturer måste i regel utformas specifikt för att passa en tillverkares noder, varför flera aktörer är beroende av Samsung. Med mindre transistortäta 8 nanometer framställs Nvidias grafikkretstar som syns under skalet hos Geforce RTX 3000-serien, men även sådana produkter ska alltså få en släng av den prishöjande sleven i sinom tid. Tom's Hardware sätter fingret på att avtal mellan kund och tillverkare dock medför att Samsung inte kan höja priserna med omedelbar verkan.

Vidare förklarar Tom's Hardware att fler kontraktstillverkare kikat på prissättningen i kretsbristens fotspår, där exempelvis TSMC uppges ha fimpat mängdrabatter. Det är oklart hur mycket Samsungs priser skruvas upp, men i produkter där kretsarna utgör en stor del av tillverkningskostnaden är det rimligt att även slutpriset vrids upp. Således får framtiden utvisa om exempelvis riktpriserna för Geforce RTX 3000-serien justeras, och om det i sin tur påverkar de ännu högre verkliga priserna.

Källa: Samsung via Seeking Alpha

Läs mer om tillverkning: