Under 90-talet var grafikkort signerade 3dfx det hetaste för att driva 3D-grafik, där Voodoo-familjen kanske är bolagets mest välkända produktfamilj. Kring millennieskiftet hamnade dock bolaget på efterkälken och gick i konkurs 2002. Ärkerivalen Nvidia köpte stora delar av konkursboet, men det har inte hindrat tekniknördar från att fortsatt hylla 3dfx-skapelserna. Med grund i restpartier av kretsar har Voodoo 5 6000 återuppstått, medan bok och legoprojekt är andra exempel på hyllningar.

På Twitter antyds nu att företaget 3dfx Interactive vaknar från de döda, efter nära två decenniers frånvaro. Ett nyskapat konto med användarnamn som hävdar att det är ett officiellt sådant, förkunnar att en stor nyhet är att vänta på torsdag den 5 augusti. Närmare detaljer lämnas åt fantasin. Om meddelandet är äkta är det mer sannolikt att 3dfx eller Voodoo som namn återkommer, snarare än att grafikkortsmarknaden får en extra aktör.

Bland kommentarerna till Twitter-inlägget uttrycks en sund dos skepsis och utannonserandet bör tas med en näve salt. Skarpsynta Twitter-användare noterar också att bilden som används i inlägget är en variant skapad av en 3dfx-vurmare och att den sedan 2014 finns publicerad på webbplatsen Deviantart. Detta sänker trovärdigheten för en verklig återkomst ytterligare, vid sidan av att Nvidia innehar rättigheter till de nära antika teknikerna och sannolikt även för tillhörande varumärken.

Samma konto levererar också ett uppföljande inlägg med bild av en hel hög Voodoo-förpackningar och löfte om att de ska komma tillbaka. Det är oklart om den färgglada designen åsyftas, eller om det rör sig om de gamla grafikkorten på insidan. En gissning lika god som någon är att nostalgin som omger företaget utnyttjas, för en återkomst i form av samlarobjekt eller dylikt.

Med den 5 augusti ett fåtal dagar bort är perioden av ovisshet hur som helst kort. På torsdag kan det alltså vara läge att hålla ögonen öppna för fler meddelanden från den legendariska grafikkortsmakaren, alternativt personerna som utger sig för att vara 3dfx.

Har du några nostalgiska 3dfx-minnen? På vilket sätt hade du velat se legendaren komma till liv? Berätta i kommentarstråden!