Luftrenare är inget nytt i sig, men är bland de hushållsapparater som under senare år tagit plats i smarta hemmet-kategorin. IKEA har utöver sina möbler ett numera relativt stort utbud smarta hem-produkter under ekosystemet Trådfri. Det består huvudsakligen av belysning, men inkluderar även bland annat automatiserade mörkläggningsgardiner.

Belysning och gardiner får nu sällskap av IKEA Starkvind, en uppsättning smarta luftrenare där den ena gömmer sig i ett bord. Likt en majoritet av luftrenare är Starkvind mekaniska och använder sig av fläktar för att driva luften genom filter. I det här fallet är det tre olika filter, där det första fångar större partiklar likt hår och damm. Det andra filtrerar mindre luftburna partiklar likt pollen och djurallergener med en partikelmassa vars diameter är upp till 2,5 mikrometer (PM2,5). Det tredje ska neutralisera eventuella gaser och minska odörer från exempelvis matos eller cigarettrök.

b5e55a30-ef93-11eb-b5cd-2e3ccf2b1e66.webp
dims.jpg

Starkvind i bordsmodell finns i både ljust och mörkt trä. Bordsmodellen kompletteras även med en golvmodell i runt format. Båda har en inbyggd sensor som i automatiskt läge analyserar luftkvalitén och reglerar fläktstyrkan därefter. Fläkten går även att manuellt ställa in i fem olika lägen. Luftrenaren ansluts mot Trådfri-basstationen och kan därigenom kontrolleras och schemaläggas genom IKEA Home Smart-applikationen.

I Sverige är behovet av luftrenare inte lika stort som i vissa andra länder, där framförallt luften i storstäder kan uppnå hälsofarliga halter av föroreningar från bland annat bilavgaser. Med det sagt kan det vara ett bra hjälpmedel för personer med astma eller allergi, då en luftrenare kan minska halten damm och pollen i luften som inte försvinner vid vanlig städning.

Starkvind har inte fått något svenskt pris eller lanseringsdatum ännu, men i USA dyker de upp i oktober. Golvmodellen får priset 129 USD och bordsvarianten 189 USD, vilket motsvarar cirka 1 380 kronor respektive 2 025 kronor inklusive moms.

Använder du en luftrenare?