Traditionellt sett har grafikkort hållit sig till en Thermal Design Power (TDP) motsvarande cirka 200–250 W de senaste åren. Några undantag finns, framförallt när det gäller kort med flera grafikkretsar, exempelvis Geforce GTX 590, men även AMD hade några enkelkretskort så som Radeon RX 290 som var uppe och nosade på 300 W.

Skenande TDP har ofta sammanfallit med att tillverkare fastnat på en tillverkningsnod, men ändå vill pressa fram mer prestanda ut ett nytt grafikkort. Andra scenarion, utöver grafikkort med flera kretsar, är exempelvis när man adderar ett nytt prestandasegment ovanpå vad som tidigare erbjudits. Geforce RTX 3090 och Geforce GTX 1080 Ti kan anses vara exempel på detta.

Nu gör rykten gällande att nästa generation grafikkort från Nvidia potentiellt kan sluka mer ström än vad som tidigare skådats i ett grafikkort med en enskild krets. Kända läckarna kopite7kimi och greymon55 menar att de kommande grafikkorten kan dra allt mellan 450 och 500 W.

Techpowerup rapporterar också att liknande siffror är att vänta för RDNA 3, då estimat om 450–480 W dykt upp via bland andra 3DCenter. Med andra ord kan det vara dags att tänka till en extra gång om man har för avsikt att köpa en ny nätdel inom kort.

Bryr du dig om hur mycket ström ditt grafikkort drar utöver eventuella värmeproblem?