Windows 365 är trots namnet inte en uppföljare till varken Windows 10 eller Windows 11, utan Microsofts senaste moln- och prenumerationstjänst. Den riktar sig för närvarande åt företagare och erbjuder en virtuell molndator med åtkomst från valfri webbläsare.

Microsoft tar Windows till virtuella molndatorer

Tjänsten är en slags kombination av Windows samt Microsofts servertjänster. Företag kan välja mellan olika hårdvarukonfigurationer och får sedan åtkomst till en virtuell Windows-dator genom en webbläsare. Tanken är att användare smidigt ska kunna nå sin arbetsplats genom flera olika enheter. Windows 365 avtäcktes i mitten av juli, men är nu lanserad till företagsanvändare samt prissatt.

2021-08-04 16_36_53-Abonnemang och priser för Windows 365 Business _ Microsoft.png
2021-08-04 16_53_42-Abonnemang och priser för Windows 365 för stora företag _ Microsoft.png

Kostnaden beräknas per användare i månaden. Den enklaste konfigurationen börjar på 292,50 kronor och sällskapas av mellan- och premiumversioner för 386,90 kronor och 622,80 kronor exklusive moms. De virtuella maskinerna är även indelade i "Business" för små företag och "Enterprise" för större organisationer. Prissättningen ser ut att vara oförändrad, men för större organisationer ingår fler funktioner, likt obegränsat antal användare.

Sett till hårdvara är det som tidigare utannonserat inga särskilt kraftiga maskiner, där 128 GB lagringsutrymme gäller samtliga prisnivåer. Mängden primärminne dubbleras med varje nivå, från grundkonfigurationens 4 GB. Av tidigare uppgifter att döma är dedikerad grafikhårdvara, upp till åtta virtuella processorkärnor och 512 GB lagring uppgraderingar som lurar på horisonten. Just nu erbjuder Windows 365 endast Windows 10, men även Windows 11 anländer i molnformat senare i år.

Tjänsten är för tillfället begränsad till företag, men vissa av Microsofts företagstjänster har lanserats till privatpersoner i senare skeden och att så även här blir fallet kan inte uteslutas. Molnsatsningen är även stor hos konsumentinriktade Xbox-division, där speltjänsten Cloud Gaming levererar spel till telefoner och webbläsaren istället för operativsystem.

Läs mer om Windows: