Uppdatering 2021-08-06 01:35

Användaren bakom det uppmärksammade 3dfx Interactive-kontot på Twitter river nu fasaden och avslöjar att det som väntat rör sig om ett skämt. I kontots beskrivning står nu "parody account" att läsa, samtidigt som användaren skriver att det kommer att raderas.

Ursprunglig artikel: Den tveksamma 3dfx-återkomsten påstås innefatta Voodoo 6

Som utlovat presenterar Twitter-kontot med 3dfx-stämpel idag fler uppgifter, där planen är att endast 10 procent av verksamheten ska fokusera på grafikkort.

Det råder inga oklarheter om att två grafikkortsaktörer är på god väg att bli tre, när Intel växlar upp Xe-arkitekturen för att ta plats i spelorienterade grafikkort. Osäkra rykten talar för att en fjärde aktör stampar i farstun, i form av sedan länge avvecklade 3dfx, som efter konkursen kring millennieskiftet köptes upp av ärkerivalen Nvidia.

Via ett overifierat Twitter-konto med påstådd avsändare 3dfx Interactive, utlovades en återkomst och mer information inom snar framtid. Under gårdagen hävdade ännu ett inlägg från samma avsändare att det är investmentbolaget Jansen Products som vill blåsa liv i det gamla varumärket, som enligt uppgift kommer att registreras och användas för grafikkort, TV-apparater och högtalare. I en serie presentationsbilder delade på Twitter framkommer nu fler detaljer på planerna.

3dfx Q3 4.jfif
3dfx Q3 7.jfif

Mest iögonfallande är kanske bilden som talar om produkter under utveckling, där "Voodoo 6 PCI" listas i topp. Om detta bara är en namnmässig flört med den legendariska serien är oklart, men det kan också röra sig om en produkt baserad på gammal hårdvara. Det minst lika sannolika alternativet är fortsatt att det rör sig om ett skämt och att ingen produkt alls är att vänta. Produkten påstås vara redo till mässan "CEC 2022", vilket förmodligen är "CES 2022" i felstavad form.

Grafikkort ska enligt presentationsbilderna utgöra blott 10 procent av verksamheten, som till 90 procent ska bestå av smarta telefoner, TV-apparater och ljudsystem. Denna väsensskilda uppdelning, ställt mot ursprungliga 3dfx, är kanske vad som främst styrker att varumärket faktiskt återkommer. Det finns mängder med OEM-tillverkade produkter som kan förädlas med ett klistermärke med välkänt namn, något som nyttjas av många företag – stora som små.

3dfx Q3 5.jfif
3dfx Q3 6.jfif
3dfx Q3 8.jfif

Bildmaterialet antyder dock att egendesignade produkter också kan bli möjliga. En prognos som enligt rubrik gäller årets fjärde kvartal och första kvartalet nästa år beskriver att över 600 projekt är på gång och att 300 anställningar väntar. Det uppskattade antalet kunder överskrider 900 000, kunder som förmodligen ska lockas av de produkter som är under utveckling: ett 5.1-ljudsystem, surfplatta och telefon, en TV, en trådlös högtalare och nämnda grafikkort.

Understrykas bör återigen att inga faktiska produkter visas och att det inte är någon dans på rosor att finna detaljer kring Jansen Products, som därtill använder domänen arcticmail.com för att ta emot e-post. Precis som tidigare rekommenderas saltkar och låga förväntningar, men om uppgifterna stämmer bör officiella kanaler inom kort kunna bekräfta exempelvis registrering av varumärket. Bekräftelse i form av verkliga produkter bör dyka upp som senast i början av nästa år när CES-mässan går av stapeln – om nu CEC-mässan inte är något helt annat.

Skulle du kunna tänka dig att köpa en högtalare eller TV med 3dfx-klistermärke på?