Google Nest-serien innehåller utöver bolagets högtalare med röstassistent även andra smarta hem-produkter, däribland olika övervakningskameror. Där bjuder Google nu både på ny generation av befintliga produkter samt tre nyheter.

Den första nyheten är Nest Cam Battery. Som namnet avslöjar är övervakningskameran batteridriven, något Google inte erbjudit tidigare. Den tål att användas både inne och ute, förutsatt att temperaturen inte sjunker lägre än -20 grader Celsius eller högre än 40 grader Celsius. Batteritiden för Nest Cam Battery är beroende av hur mycket och ofta kameran spelar in, men Google anger att den kan klara sig i cirka sju månader innan batteriet behöver laddas. Detta görs då med medföljande USB Type-C-kabel.

2021-08-06 09_52_18-Nest Cam (batteri) – Google Store.png
2021-08-06 09_52_40-Nest Cam (batteri) – Google Store.png
2021-08-06 09_52_53-Nest Cam (batteri) – Google Store.png

Videoinspelning sker i upp till 1080p i 30 FPS, med ett synfält på 130° samt digital zoom. Kameran är även utrustad med mörkerseende som kan detektera objekt på upp till 6,1 meters avstånd. Utöver ljudinspelning återfinns även högtalare för tvåvägskommunikation. Användaren kan därmed kommunicera genom kameran med hjälp av Google Home-applikationen. Enligt Google krypteras alla videoströmmar, men det framgår inte vilken typ av kryptering som används.

2021-08-06 09_58_00-Nest Doorbell (battery) - Google Store.png
2021-08-06 09_57_50-Nest Doorbell (battery) - Google Store.png

Nest Cam Battery får även sällskap av batteridrivna smarta dörrklockan Nest Doorbell. Google har en dörrklocka sedan tidigare, men likt de äldre generationerna Nest Cam kräver den fast installation. Nya Nest Doorbell är istället uppladdningsbar och likt Nest Cam sker laddning med medföljande USB Type-C-kabel. Även här beror batteritiden på vilka inställningar användaren väljer, men Google anger att en laddning räcker ungefär sex månader för de flesta användare.

Dörrklockan är bestyckad med en kamera som kan spela in eller strömma live i 960 × 1 280 pixlar, upp till 30 FPS. Mörkerseendet har en räckvidd på 3 meter. Google belyser även det faktum att Nest Doorbell har ett vertikalt synfält, vilket ska ge en bättre vy av både marken nedanför dörren och eventuella besökare.

Utöver de två helt nya produkterna uppdateras även befintliga trådbundna Nest Cam och lanseras i en variant med strålkastare. Uppdateringen tillför bland annat lokal maskininlärning som förbättrat förmågan att känna igen olika objekt. Både den uppdaterade kameran samt nya batteridrivna Nest Cam och Nest Doorbell kan nu inte bara känna igen människor och paket, utan även identifiera sällskapsdjur och fordon. Med hjälp av maskininlärning ska de även bli bättre på att filtrera bort oviktiga händelser, exempelvis rörelser orsakade av väder.

Samtliga Nest-enheter kan kontinuerligt visa en liveström och inkluderar tre timmars inspelad video, vilket kan utökas genom Googles prenumerationstjänster för Nest. De uppdaterade och nya enheterna får även lagringsutrymme för en timmes lokal inspelning dit data lagras vid strömavbrott eller förlorad nätverksuppkoppling.

För den som är sugen på Googles Nest-serie landar de hos återförsäljare från den 24 augusti. Det går även att förboka Nest Cam Battery och Nest Doorbell genom Google Store för 2 299 kronor respektive 2 199 kronor. Den uppdaterade trådbundna varianten av Nest Cam är inte tillgänglig ännu, men ska få en prislapp på 1 090 kronor alternativt 3 449 kronor med strålkastare.

Läs mer om smarta hem: