Samsung Display är Samsungs panel-division, vilken tar fram grunden för de tekniker som den sydkoreanska elektronikjätten och andra bolag sedan använder för att bygga TV-apparater och skärmar. I åratal har det frågats när Samsung ska lansera sina första OLED-paneler för större skärmar och nu kommer svaret – 2022. Tidigare har det talats om att Samsung skulle döpa sin motsvarighet till QD-OLED, men nu skriver de kort endast QD.

En av de stora skillnaderna mot konkurrerande OLED-paneler från LG blir att Samsungs paneler har en RGB-pixelstruktur. Där LG driver upp ljusstyrka på sina WRGB-paneler, där W står för white, kommer Samsung istället att använda de tre grundfärgerna RGB. Det borgar för att Samsungs ska leverera högre färgmättad vid höga ljusstyrkor.

oled_hdr.jpg
qd1.jpg

Specifikationsmässigt ska panelerna bjuda på upp till 1 000 nits ljusstyrka, upp från LG:s Neo OLED som når cirka 750 nits. Samsung pekar också ut sin antireflex-yta som varit en styrka för deras tidigare TV-apparater i upplysta rum jämfört mot exempelvis LG, vars TV-apparater ofta har högreflektiva.

Samsungs första OLED-paneler väntas bli tillgängliga under 2022 och den enda upplösningen Samsung nämner specifikt är 4K UHD (3 840 × 2 160 pixlar). Det talar för att modeller i 8K UHD inte ingår i den första lanseringsvågen. Då Samsung Display endast säljer panelerna till moderbolaget och andra tillverkare nämns ingenting om prisnivåer.

Prioriterar du hög ljusstyrka från klassisk LCD-teknik eller föredrar du den djupa svärtan och det dynamiska omfånget hos OLED?