I takt med att frågor om integritet och datainsamling blir allt viktigare, även för gemene man, blir läget knepigare för de teknikjättar som lever på information. Användare vill ha mer och bättre kontroll över sin data, något som även styr mjukvaruutvecklingen.

Bland de som utmanas av förändringen är Facebook, vars intäkter till stor del genereras genom skräddarsydd marknadsföring och anpassad reklam. De har tidigare kritiserat bland annat Apples integritetsinställningar, som kallats förödande för plattformen och dess användare. Nu är det plötsligt annat ljud i skällan och Facebook ska istället introducera metoder där annonser skräddarsys utan att de vet särskilt mycket om användaren.

Facebook vill implementera vad de kallar Privacy-Enhancing Technologies (PETS). Som namnet avslöjar är fokus utåt sett att värna om användares integritet och data. Detta är en kombination av flera olika metoder som ska minska mängden insamlad data samt anonymisera och kryptera den information som sänds mellan användare och plattform. Detta ska även kompletteras med on-device-learning, vilket kortfattat ska låta Facebook anpassa annonser utan att användares individuella data lämnar enheten.

Algoritmer lokalt på enheten ska lista ut användarens mönster och sedan skicka detta vidare istället. Det är fortfarande en typ av datainsamling, men den nya riktningen ser ut att värna om integriteten i större mån än tidigare. Skillnaden blir huvudsakligen var data lagras och att en mindre mängd individuell data hamnar i Facebooks serverhallar. Med det sagt ser det i teorin ut att kunna ge användare något bättre kontroll över vad de delar med sig av.

Syftet är dock inte endast att värna om användare, utan även att undvika förlust av de annonsintäkter plattformen är beroende av. Plattformens till synes plötsliga vändning tros vara motiverad av mer än användares förändrade preferenser. Frågan om datainsamling i marknadsföringssyfte ligger även på politikers bord. EU överväger lagstiftning som kan förbjuda vissa typer av riktade annonser och liknande processer pågår i USA för att minska teknikjättarnas makt i samhället. Det är möjligt att Facebook vill föregå lagstiftning som milt uttryckt skulle sätta käppar i hjulet för bolagets verksamhet.

Läs mer om datainsamling och integritet: