År 2016 tog AMD sikte på mellanklassen med grafikarkitekturen "Polaris", med Radeon RX 480 kring 2 000-kronorsstrecket som första bidrag. Arkitekturen levde vidare i de lägre segmenten när RX Vega 64 och RX Vega 56 sjösattes, men då i en något tillskruvad variant och som RX 500-familjen. De "Polaris"-baserade korten var inte de vassaste i spel, men desto bättre på att bryta kryptovaluta.

Nostalgiläs testet av Radeon RX 480

När intresset tog fart ordentligt kring 2018 var "Polaris"-grafikkorten därför hårdvaluta, precis som Nvidias Geforce RTX 3000-serie varit under det gångna året. Bilder som hittat ut på webben antyder nu att fem år gamla "Polaris" inte är död och begraven, utan att Sapphire gnuggat geniknölarna för att sätta ihop ett kort för mining genom att montera dubbla grafikkretsar på ett kort.

112110c3v9y1v3vjvl991v.png

Bildkälla: Saraba1st

570 dual gpu.jpg

Bildkälla: Saraba1st

Bilderna härstammar från forumet Saraba1st, som i sin tur snappats upp av tekniksajten Videocardz. I bildmaterialet finns ett utdrag från GPU-Z som bekräftar att det just handlar om Radeon RX 570, som kommer med 8 GB grafikminne och 2048 streamprocessorer. Fotografier av kortets baksida visar två fästen för kylarna och även den karaktäristiska ansamlingen av ytmonterade komponenter finns i dubbel uppsättning.

Att bilderna föreställer ett grafikkort avsett för mining avslöjas av kortets enda bildutgång, som är en HDMI-anslutning i bakkant. Effektuttaget är enligt uppgift totalt 125 watt och detta ger en hashrate om 59,72 MH/s, vilket kan jämföras Nvidias dedikerade grafikkort för kryptovalutabrytning i CMP-serien. De tre enklaste modellerna använder Turing-arkitekturen och 30HX-varianten mäktar med 26 MH/s med ett effektuttag om 125 watt.

112131wv6gyz55p9y32ygz.jpg

Bildkälla: Saraba1st

112126xlf0014ptrnx3lx3.jpg

Bildkälla: Saraba1st

Tvåfläktskylaren påminner om en Sapphire-signerad variant, men tillverkaren har inte lämnat några iögonfallande avtryck på produkten. Kopplingen till Sapphire finns dock på en del av strömmatningen, som kan skymtas under plastkåpan som täcker aluminiumkylflänsen. Videocardz lägger fram hypotesen att det under den rådande kretsbristen inte står högt i kurs hos grafikkortsköpare att företagen basunerar ut mining-produkter, vilket kan vara en anledning till den mycket diskreta logotypplaceringen.

Det återstår att se om "Polaris" på allvar gör ett återbesök genom hårdvara för kryptobrytning, men tilläggas kan att intresset börjat svalna. Trots detta ser bristen på grafikkort ut att hålla i sig, där det tidigare rapporterats att Nvidia nyttjat restlager och äldre noder för att få ut äldre grafikkort på marknaden. Det är inte omöjligt att AMD och partnertillverkare tillämpar en liknande strategi, eftersom "Polaris" nyttjar mindre avancerade noder som kan ha något lägre tryck än de allra senaste. Framtiden får utvisa om även spelkort med "Polaris" återkommer.

Läs mer om grafikkort: