Med introduktionen av förra generationens grafikkort fimpade Nvidia så kallade blower-kylare för referensmodellerna av konsumentgrafikkort, en kylardesign som med en ensam radialfläkt inte nödvändigtvis är tystast eller mest effektiv. Lösningen kan dock underlätta för en lägre temperatur i datorlådan, eftersom den varma luften dumpas på utsidan. Med Geforce RTX 3000-serien lyser kylartypen med sin frånvaro och även kompakta varianter av grafikkorten är sällsynta.

Nu visar Reddit-användaren "snake-robot" att både litenhet och blower-kylare i allra högsta grad är möjligt med Geforce RTX 3000-serien och grafikarkitekturen "Ampere". Användaren har fått tag i den proffsinriktade modellen RTX A4000, som delar grafikkrets med RTX 3070 Ti; en fullfjädrad GA104 med 6 144 CUDA-kärnor flankerad av 16 GB felkorrigerande GDDR6-minne. I ett matigt bildspel visas en familjär kylarkonstruktion och ett kretskort som slutar i linje med PCI Express-anslutningen.

a4000 1.jpeg

Bildkälla: "snake-robot"

a4000 4.jpeg

Bildkälla: "snake-robot"

a4000 2.jpeg

Bildkälla: "snake-robot"

Därtill upptar grafikkortet endast en kortplats på höjden, men nämnda radialfläkt är monterad en bit utanför det korta kretskortet och det handlar således inte om ett format som passar extra kompakta system. Fläkten blåser luft över en kylfläns utrustad med ett värmeledningsrör och ångkammare i direktkontakt med grafikkretsen, för att skicka ut den heta luften genom den perforerade I/O-plåten.

Med Geforce RTX 2000-familjen stod blower-kylare att hitta i partnertillverkarnas sortiment, men enligt rapporter från Videocardz har Nvidia förbjudit sådana kylarlösningar för spelkort av senaste snitt. Anledningen påstås vara för att inte skada försäljningen av de dyrare motsvarigheterna avsedda för professionellt bruk. Tilläggas kan också att konsumentkorten i det övre skiktet kräver mycket kompetenta kylare till följd av effektuttag norr om 300 watt, medan TBP-värdet för RTX A4000 stannar på 140 watt.

Det återstår att se om det minimala kretskortet framöver letar sig in i Geforce RTX 3000-seriens modeller av RTX 3070 Ti-typ och enklare. RTX A4000 visar att samtliga komponenter inte tar särskilt stor yta i anspråk och kretskortet har outnyttjade lödpunkter för att montera strömkontakt på kortsidan. En förlängningskabel med en 6-pin PCI Express i änden används i fallet RTX A4000.

Hör du till skaran som är på jakt efter ett extra litet kort, eller kanske en modell med blower-kylare? Berätta om ditt användningsområde i kommentarstråden!