Under Intels Architecture Day 2021 levereras en kavalkad av nyheter, där kanske mest intressant är ytterligare detaljer om Intels första grafikkort – Arc. Till grund för grafikkorten är arkitekturen Xe, som redan introducerats integrerad i Intels processorer. Där handlade det om varianten Xe-LP (Low Power), medan de spelorienterade använder den uppskalade varianten Xe-HPG (High Performance Gaming).

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-104.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-103.jpg

Den första grafikkretsen går under namnet Alchemist (tidigare DG2) och har i sitt fullfjädrade utförande 512 vektorenheter och 512 matrisenheter, de senare kallade Xe Matrix Extensions. Dessa är uppdelade i 8 stycken så kallade Render Slice, vilka är de byggblock Intel kan använda för att ta fram andra kretsar med fler eller färre beräkningsenheter. Vektorenheterna är de som ofta kallas Execution Units (EU) alternativt beräkningsenheter, där tidigare rapporter gjort gällande att Alchemist ska få just 512 stycken.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-98.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-97.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-99.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-101.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-100.jpg

I varje Render Slice huserar 4 stycken Xe-kärnor, vilka huserar 16 vektorenheter med en 256-bitars bredd, 16 matrisenheter på 1 024 bitar, Load/Store och cacheminne på L1-nivå. Här finns också fyra stycken ray tracing-enheter och funktioner för sampling, geometri och rastrering. Här är Intel noga med att påpeka att samtliga funktioner ger fullt stöd för DirectX 12 Ultimate.

Intel talar inte konkret om några prestandasiffror, men gör ändå en intressant jämförelse med Xe-LP, som är integrerad i bolagets processorer. Intels flaggskepp för bärbara datorer, Intel Core i7-1185G7, har 96 beräkningsenheter av arkitekturen Xe-LP i upp till 1,35 GHz och med Xe-HPG höjs taket med 50 procent. Resultatet bör således bli nånstans runt 2,0 GHz.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-105.jpg

Arkitekturen Xe-LP var också Intels första skarpa försök med Xe, som bolaget haft tid att optimera vid framtagandet av Xe-HPG. Gällande energieffektivitet talar Intel om 50 procent högre klockfrekvenser vid samma strömförbrukning. Mätningen är sannolikt gjord vid en optimal nivå av frekvenskurvan, där effektiviteten successivt avtar i takt med att klockfrekvenserna skruvas upp.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-106.jpg

Intel tar även tillfället i akt att bekräfta att tillverkningen av Alchemist inte sker i de egna fabrikerna, utan att de tagit hjälp av TSMC. Valet av tillverkningsteknik är inte TSMC:s mest moderna 5 nanometer, utan 6 nanometer som är en förfinad variant av 7 nanometer med högre transistortäthet, prestanda och energieffektivitet.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-107.jpg

De första grafikkorten ur generationen Alchemist lanseras första kvartalet år 2022. Intel presenterar också planerna för kommande år, där Battlemage står näst på tur följt av Celestial och Druid.

Läs mer om Intel Xe-HPG och Arc "Alchemist":