Uppskalningsalgoritmer har hamnat högt upp på agendan tack vare Nvidias Deep-Learning Super Sampling (DLSS) och AMD:s FX Super Resolution (FSR). Båda tekniker möjliggör uppskalning från lägre upplösningar till en högre målupplösning som ett sätt att förbättra prestanda. Medan Nvidia använder temporal information från intilliggande bildrutor, rörelsevektorer och maskininlärning har AMD valt en enklare mer traditionell metod.

Fördelen med AMD:s lösning FSR är att den är enkel att implementera och inte kräver specifika hårdvaruresurser för att driva. Nvidias DLSS å sin sida använder de Tensor-kärnor som moderna Geforce-grafikkort är utrustade med och ställer därtill högre krav på implementationen från spelutvecklarnas sida.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-92.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-93.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-88.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-89.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-90.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-91.jpg

I och med Intels kommande grafikkort Arc ger sig bolaget in i matchen med uppskalning. Att döma av deras första uppvisning ser metoden ut att vara betydligt mer närbesläktad med DLSS än vad den är med FSR. Med hjälp av hårdvaruaccelererad AI, temporal information och rörelsevektorer ska Xe Super Sampling (XESS) skala upp spel till högre upplösningar med god bildkvalitet och med väldigt låg prestandapåverkan.

Intel kommer att leverera två olika metoder av maskininlärningsbaserad super sampling. Vid lansering ska Intel använda något kallat XMX. Ytterligare ett alternativ ska erbjudas i form av algoritmer för maskininlärning skrivna med DP4a-instruktioner. Utan alla detaljer i hand ser det ut som om XMX-versionen ska erbjuda hög prestanda, men vara begränsad till Intels Xe-arkitektur i grafikkorten Arc. Den andra versionen ska fungera med all hårdvara vars kärnor stödjer DP4a-instruktioner.

I Nvidias fall innebär det grafikkort från Geforce GTX 1000-serien eller senare och i AMD:s fall bör stöd finnas från och med de första Radeon RX Vega-grafikkorten. För Intels egna del bör hela Xe-serien också ha stöd för funktionen. Med andra ord är detta en indikation på att den snabbare XMX-varianten kräver hårdvaruresurser som är exklusiva för Xe-HPG och därmed inte fungerar på Xe-LP som är den arkitektur som integreras i processorer.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-94.jpg

Att döma av Intels presentation ser DP4a-varianten ut att prestera hälften så bra som XMX-varianten vad det gäller uppskalningsprocessen. Intel meddelar att utvecklingsverktyg för spelutvecklare blir tillgängligt redan nu i augusti fast enbart med XMX-baserad acceleration. Senare i år släpps utvecklarverktygen med stöd för DP4a.

Uppdatering 2021-08-19 20:37: I en ny Youtube-video visar intel upp ett demo av XESS. I videon påstår Intels Lisa Pearce att XESS kan skala upp 1080p till 4K utan synlig kvalitetsförlust jämfört med native-rendering till 4K-upplösning. För referens motsvarar denna uppskalning Nvidias DLSS Performance-läge – där de flesta nog skulle ha svårt att påstå att det sker utan kvalitetsförluster.

Komiskt nog är Intels video uppladdad endast i 1080p-upplösning så det är inte möjligt att sätta deras påståenden om "samma kvalitet som native-upplösning" på prov. Någon brist på självförtroende verkar Intel inte vara drabbade av i alla fall. Tack till @Fulci som länkade videon.