Med den senaste generationens grafikkort och spelkonsoler är spelande i 4K UHD-upplösning något som både marknadsförs och går att uppnå i realiteten. För högre bildfrekvenser krävs dock antingen de mest kraftfulla hårdvarulösningarna eller uppskalningstekniker som AMD:s FSR eller Nvidias DLSS. Givetvis kräver högfrekvent 4K UHD-spelande också en skärm som uppfyller båda krav.

Nu lyfter Asus på locket till modellen TUF Gaming VG28UQL1A som har upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar och uppdateringsfrekvens om 144 Hz. Bildpanelen har det lite mindre vanliga formatet 28 tum och är av en typ som av Asus kallas "Fast IPS", som ska minska problem som eftersläp. Företaget lägger också tonvikt vid att skärmen lämpar sig väl för både dator- och konsolspel, eftersom den är bestyckad med både Displayport 1.4 och HDMI 2.1.

VG28UQL1A 1.jpg

Sistnämnda är särskilt viktigt för den senaste generationens konsoler från både Sony och Microsoft, vilka således kan leverera 120 bilder per sekund i den höga upplösningen – i de fall spel och framtida FSR-implementationer är med på tåget. Bandbredden är också tillräcklig för att göra detta utan färgkomprimering. På temat färg specificeras VG28UQL1A som kapabel att visa 90 procent av DCI-P3-färgrymden.

Med en maximal ljusstyrka om 450 cd/m² (nits) kvalar skärmen in som VESA Display HDR 400-kompatibel, vilket är den lägsta HDR-nivån. Nykomlingen har även stöd för adaptiv bildsynkronisering enligt de mjukvarubaserade alternativen AMD Freesync Premium och Nvidia G-Sync Compatible. Det typiska kontrastförhållandet specificeras till 1 000:1 och responstiden till 1 millisekund (GtG).

Avslutningsvis är VG28UQL1A utrustad med två högtalare på 2 watt och bildanslutningarna består av två HDMI 2.0, två HDMI 2.1 samt en Displayport 1.4. Anslutningarna sällskapas av 3,5-millimetersdito för ljud och dubbla USB 3.0, samt ingång för den externa nätdelen. Skärmen levereras med ett svart stativ med justeringsmöjligheter för höjd, lutning, rotation och vridning, men har också fästpunkter för VESA-fäste.

Modellen ska enligt uppgift bli tillgänglig i augusti, men det är i skrivande stund oklart när den dyker upp i svenska butiker och till vilket pris.

Läs mer om skärmar: