Under veckan har Intel pumpat ut en strid ström av nyheter kring vad som komma skall i både grafikkorts- och processorsvängen. I det senare fallet rör sig om tolfte generationens Core-processorer med kodnamn "Alder Lake", vilket blir bolagets breda satsning på att använda två arkitekturer i en processor, ett tilltag för att lösa både hög prestanda och god energieffektivitet.

Med den nu tillgängliga Core 11000-serien "Rocket Lake" utrustas moderkorten med sockel LGA 1200 och styrkretsar i 500-serien. Det är därför ingen skräll när den skarpsynte Twitter-användaren "955pro" nu kan slå fast att 600-seriens styrkretsar kommer med nästa generations moderkort. Uppgifterna härrör från Intels Chipset Device-mjukvara och visar ett stort antal styrkretsar, där X699 kanske är det mest utstickande namnet.

Intel styrkretsar.png

Bildkälla: 955pro

År 2017 lyfte Intel skynket av den entusiastinriktade X299-plattformen, som med sockel LGA 2066 sedan fyra år erbjudit entusiaster upp till 18 Skylake-kärnor. Sedan dess har Intel visserligen presenterat den kraftigt överklockade 28-kärniga Xeon W3175X-modellen, men ärkerivalen AMD har istället successivt tagit High End Desktop (HEDT) till 64 kärnor med Ryzen Threadripper. X699 antyder att Intel i närtid tar upp stafettpinnen på HEDT-fronten.

Sannolikt kommer X699 inte att använda "Alder Lake" och blandningen av kärnor, där Intels presenterade modeller för konsumentbruk stannar på 8 kraftfulla och 8 energieffektiva kärnor. Till första halvan av nästa år väntar istället "Sapphire Rapids" för servervärlden, processorer som X699-processorer kan få ett nära släktskap med. Eftersom lanseringen ligger en bit bort kommer moderkort med andra styrkretsar i 600-serien att hinna före.

Styrkretsar som följer Intels beprövade namnschema är Z690 för överklockning och funktioner i konsumentsegmentets yppersta prestandaklass, H670 och B660 för aningen enklare byggen, samt H610 för instegsklassen. Därtill visar listan namn med begynnelsebokstaven "W", vilket talar om koppling till arbetsdatorer och Xeon-processorer.

Framtiden får utvisa om LGA 1700-moderkorten uppvisar några större skillnader ställt mot tidigare generationer, bortsett från ny sockel och stöd för DDR5-minne. Intel arbetar enligt uppgift hårt för att standarden ATX12VO ska få fotfäste, varför det är möjligt att detta tar plats på vissa moderkort. Lanseringen av processorserien äger rum "tidigt i höst", kanske redan i september enligt dokumentation från Noctua.