Under Intel Architecture Day 2021 lättade bolaget till slut på locket för sin satsning på grafikkort som ska säljas under varumärket Arc. Den första modellen lanseras i början av nästa år och Intel har mycket att bevisa, inte minst på mjukvarusidan där bolaget är ökänt för dåligt stöd hos spelutvecklare och undermåliga drivrutiner.

Det är därför inte märkligt att Intels representanter talar sig varma om just mjukvarans roll. Som ett led i detta skriver Roger Chandler, Intels chef för grafiklösning på konsumentsidan, om hur de optimerat sina integrerade grafikdelar för mer än 100 speltitlar och det nära samarbetet med Microsoft för att ta fram gränssnittet DirectX 12 Ultimate.

We’re even integrating overclocking controls into the driver UI to give enthusiasts the tools they need to push the hardware to the limit.

I samma andetag skriver Chandler att Intel är i full gång med att integrera stöd för överklockning direkt i drivrutinerna, något konkurrenten AMD har i sina drivrutiner och som Nvidia saknar. Medan många entusiaster föredrar mjukvara för överklockning från tredjepart kan Intels inbyggda bli ett viktigt inslag, i alla fall till dess att stöd byggts in i de applikationer som idag stödjer Nvidia Geforce och AMD Radeon.

Lanseringen av Intels grafikkort Arc äger rum i början av år 2022. Först ut är grafikkretsen "Alchemist", tidigare känd som DG2, vars prestanda tros landa mellan Nvidia Geforce RTX 3070 Ti och AMD Radeon RX 6700 XT.

Läs mer om Intel Arc: