Förutom att ta fram egna processorer och grafikkort är AMD öppna för att licensiera ut arkitekturer till andra. Ett sådant samarbete som ingåtts är med Samsung, som inom en snar framtid lanserar en Exynos-systemkrets för mobiltelefoner med AMD:s grafikarkitektur RDNA 2 – densamma som huserar i Radeon RX 6000-serien och senaste generationens spelkonsoler.

Nu rapporterar Neowin om prestandasiffror för Samsungs första systemkrets med RDNA 2 som letat sig ut på webben. Den första att hitta resultaten var @Kuma_Sleepy (Twitter), som gör gällande att siffrorna är med ett tidigt exemplar av Exynos 2200 från i juni med betadrivrutiner. Den integrerade grafikdelen, som enligt tidigare uppgifter har sex beräkningsenheter för totalt 384 streamprocessorer, har en klockfrekvens om 1,31 GHz.

Prestandatest

Apple A14 Bionic

Exynos 2200 med RDNA 2

Apple M1

Manhattan 1080p

~120 FPS

170,7 FPS

~270 FPS

Azter Normal

~80 FPS

121,4 FPS

~217 FPS

Aztec High

~30 FPS

51,5 FPS

~80 FPS

Likt många tidigare uppgifter har Exynos 2200 inga problem att gå om Apple A14 Bionic, som huserar i bolagets senaste telefonserie Iphone 12. Annorlunda blir det när det blandas in siffror från Apples datororienterade systemkrets M1, vars integrerade grafikdel med besked utpresterar Samsungs AMD-bestyckade kombattant.

Samtidigt som siffrorna ger en försmak av grafikprestandan hos Exynos 2200 är det värt att tillägga att Apple inom kort lanserar en ny generation Iphone-telefon, vilka utrustas med nya systemkretsar. Därtill ska Apple inom en inte alltför avlägsen framtid lansera en efterträdare till M1 med fler processor- och grafikkärnor.

Värt att tillägga är också att prestandasiffrorna med Exynos 2200 är från ett tidigt exemplar där klockfrekvensen kan komma att höjas för slutprodukten. Det är också möjligt att Samsung och AMD lyckas få ut mer prestanda genom nya drivrutiner. Svar på allt detta och mycket mer är att vänta till senare under året då Samsung väntas avtäcka systemkretsen officiellt.

Läs mer om Samsung Exynos med RDNA 2: