För en tid sedan avslöjade EVGA, historiskt trogen Intel och Nvidia, att de arbetade på ett moderkort i det yppersta toppskiktet för AMD:s Ryzen-processorer. Två månader senare publicerar en av världens mest välrenommerade överklockare Vince "Kingpin" Lucido ett fotografi av det kommande moderkortet – EVGA X570 Dark.

Då det handlar om ett moderkort i Dark-serien ligger fokus från EVGA:s sida på överklockning. Det här märks på anslutningarna för DDR4-minne som är placerade i toppen istället för som vanligt till höger och endast är två till antalet, en för varje kanal. Det är ett vanligt tilltag från moderkortstillverkare för att minimera elektroniskt brus och möjliggör för högre minnesfrekvenser, då främst vid överklockning med exotiskt kylmedium som flytande kväve. Sticker ut gör också AM4-sockeln som roterats 90 grader.

Kännetecknande för EVGA-moderkort är vinklade anslutningar för att underlätta vid kabeldragning och så är även fallet här, med alltifrån strömmatning till de åtta SATA 6,0 Gbps-portarna och stiften för anslutning av USB samt ljudingång till frontpanelen av ett chassi. För andra anslutningar återfinns två M.2-platser under den massiva kylflänsen och sannolikt finns också två Ethernet-portar i bakkant samt stöd för trådlöst Wifi 6E (802.11ax).

Åter till överklockningsdelen är moderkortet fyllt med allehanda knappar, brytare och en POST-skärm för felsökning. Det här kommer garanterat att toppas med ett BIOS särskilt optimerat för att slå världsrekord vid överklockning av processorer och minne. När EVGA X570 Dark lanseras och till vilket pris är ännu inte känt.

Vill du ser fler AMD-baserade produkter från EVGA?