Det ständigt växande behovet av lagring i såväl konsumentprodukter som server och mer därtill har gjort marknaden för minnestillverkning alltmer lukrativ. Vanligast är minnestypen NAND, vilken används för alltifrån USB-minnen till telefoner och SSD-enheter för datorer. I centrum står ett fåtal aktörer, varav två kan vara på väg att slås samman.

Det är The Wall Street Journal som rapporterar om att Western Digital och Kioxia är i samtal om en sammanslagning av verksamheterna. Samtalen uppges ha intensifierats under de senaste veckorna och en överenskommelse kan vara i hamn i mitten av september. Affären tros ha ett värde om över 20 miljarder dollar och vid en sammanslagning väntas Western Digital betala detta till Kioxias ägare med aktier. Verksamheten skulle sannolikt ledas av Western Digitals VD, David Goeckeler.

Medan samtalen beskrivs som långtgående är ännu ingenting hugget i sten och möjligheten finns fortfarande att Kioxia istället börsnoteras. Kioxia, tidigare Toshiba Memory Corp, såldes av Toshiba Corp till ett konsortium lett av investmentbolaget Bain Capital för 18 miljarder dollar. Under förra året skrinlades planerna om att börsnotering, men de planerna kan komma att återupptas om affären med Western Digital inte går i lås.

Idag är Samsung med en marknadsandel på 34 procent den klart största aktören inom tillverkning av NAND-minne, enligt analysfirman Trendforce. På andra plats är Kioxia med 18,3 procent och på tredje är Western Digital med 14,7 procent, vilket betyder att de båda tillsammans skulle hamna i paritet med Samsung. På fjärde plats är SK Hynix med 12,3 procent, följt av Micron med 11 procent och Intel med 6,7 procent.

Such a deal would be a defensive, but prudent, move by Western to reinforce its competitive position in the swiftly consolidating chip market [...] in the long term, we expect the NAND market to ... consolidate down to about three leading players for a largely commodity-like product. – William Kerwin, analytiker på Morningstar

Att ett sammanslaget bolag skulle inneha en så stor andel av marknaden öppnar för hård granskning av konkurrensmyndigheter världen över. Då Western Digital är baserat i Kalifornien lyfts USA:s relation med Kina fram som ett potentiellt hinder, då Kina anklagats för att under åren ha saboterat affärer på felaktiga grunder. Samtidigt ligger en sammanslagning i tiden, då analytiker länge sagt att en konsolidering av marknaden är oundviklig och att det mest sannolika långsiktigt är tre stora aktörer.

Toshiba äger fortfarande 40,6 procent av Kioxia. I en kommentar till nyhetsbyrån Reuters berättar Toshiba att de inte är del i förvaltningen av Kioxia och därför inte kan kommentera uppgifterna. Toshiba gör dock ingen hemlighet av att de vill sälja av sina andelar och är i samtal med åtminstone fyra globala riskkapitalbolag.