Det är nu inte långt kvar till Intels nästa generation av processorer vid kodnamn "Alder Lake". Här introduceras arkitekturerna Golden Cove och Gracemont, en duett som tillsammans ska ge hög flertrådad prestanda. Samtidigt tillkommer stöd för purfärska DDR5 och PCI Express 5.0. Allt detta gör att det krävs fler kontaktstift, vilket borgar för en större sockel.

Intel-Alder-Lake-HKEPC.jpg

Nu publicerar Hong Kong-baserade HKEPC en bild som visar Intels nya rektangulära processorer. Sedan 17 år tillbaka har varje sockel med tillhörande processorkapsling haft dimensionerna 37,5 × 37,5 millimeter, något Intel ändrar med Alder Lake och sockel LGA 1700 växer som växer med 20 procent till 45 millimeter på ena ledden. Klockfrekvensen på båda processorer anges till 1,6 GHz, något som är standard för tidiga ingenjörsexemplar från Intel.

Den största nyheten med Alder Lake blir dess hybridarkitektur bestående av två olika typer av kärnor. Den första är Golden Cove som efterträder högpresterande arkitekturer som Skylake och Cypress Cove i Core-serien av processorer. Den andra är Gracemont vilken är nästa generations Atom-arkitektur med fokus på energieffektivitet.

Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-34.jpg
Intel Architecture Day 2021_Pressdeck_Final_EMBARGO-33.jpg

Tanken med konstruktionen är att de stora kärnorna ska dra det tunga lasset där hög enkeltrådad prestanda behövs, medan de mindre Gracemont-kärnorna bistår för att öka den flertrådade prestandan. Då fyra kärnor Gracemont tar upp lika mycket plats på kislet som en ensam Golden Cove menar Intel att den här kombinationen ger ett betydligt prestandalyft jämfört mot om Intel valt att en traditionell konstruktion med enbart en typ av kärna.

Lanseringen av Intel Alder Lake äger rum under hösten tillsammans med sockel LGA 1700 och nya styrkretsar i 600-serien.

Läs mer om Intel "Alder Lake":