Den tolfte generationens Core-processorer från Intel står för dörren, eventuellt med debut så tidigt som i september. Kodnamnet är "Alder Lake" och medför en stor skillnad ställt mot äldre kraftfulla x86-processorer, där Intel väljer att blanda de två arkitekturerna "Golden Cove" och "Gracemont", som svarar för maximal prestanda respektive energieffektivitet.

Jacob och Anton om Intel "Alder Lake" – stora och små kärnor med Windows 11

Om mjuk- och hårdvara använder rätt kärnor för rätt uppgifter ska designvalet på papperet tillåta mycket hög flertrådad prestanda – högre än med endast högpresterande kärnorna, som tar större kretsyta i anspråk än de enklare. Twitter-användaren "9550pro" har haft ögonen på det kinesiska forumet Weibo och delar nu en bild som visar en okänd processormodell under maximal belastning och effektuttag om 250 watt. Med detta antyds att "Alder Lake" trots energieffektiva inslag kan bli ordentligt strömtörstig.

Bakom Weibo-inlägget står forumanvändaren "Wolstame", som enligt användarprofilen är ansvarig för Lenovos produktplanering inom det kinesiska speldatorsegmentet. Tillsammans med den delvis censurerade bilden skriver inläggets författare att "Geforce RTX 3090 framöver inte blir den enda komponent i datorn som kräver 350 watt för maximal prestanda". Detta tillägg pekar mot att den testade processorn är en ännu ej lanserad variant, där Intel "Alder Lake" ligger närmast till hands.

Twitter-användaren "9550pro" spekulerar i att det kan röra sig om den kommande toppmodellen Core i9-12900K, som stoltserar med åtta högpresterande kärnor med flertrådsteknik och lika många energieffektiva utan Hyperthreading. Bilden avslöjar inte vilka klockfrekvenser som används och det kan således inte uteslutas att det rör sig om en överklockad modell. Klart är i alla fall att stresstestet Aida 64 visar att kärnorna belastas fullt ut, medan den genomsnittliga temperaturen är 85 °C med genomsnittligt effektuttag om 248,5 watt.

Understrykas bör att effektuttaget rapporteras i mjukvara, varför siffran bör tas med en nypa salt – i synnerhet eftersom den testade produkten inte är officiellt lanserad och därför lär sakna visst stöd. Ett än större saltkar är att rekommendera till följd av de okända frekvenserna och den lika okända processormodellen. Med lanseringen nära förestående kommer troligen fler prestandatester på villovägar att kunna dementera eller styrka att "Alder Lake" är en strömtörstig processorfamilj.

Kan en strömtörstig processorgeneration få dig att avstå köp?