Tidigare i augusti framgick att Sony i det tysta släppt en ny revision av Playstation 5, där den nya gått ned i vikt till 4,2 kilogram från tidigare 4,5 kilogram. Att släppa nya revisioner är ett vanligt förfarande under en spelkonsols livscykel. Ofta handlar det om att åtgärda vanligt förekommande fel, optimera kylningen och att tillverkaren hittat sätt att få ned kostnaderna.

När Youtube-profilen Austin Evans lägger vantarna på en Playstation 5 i ny revision står det snabbt klart hur Sony lyckats banta spelkonsolen 300 gram – genom att skära ned på kylningen. Den massiva basplattan i koppar har bytts ut mot en mindre i aluminium och antalet kylflänsar har också fått stryka på foten betydligt. Därtill märks även en ny fläkt med böjda blad som går ut från rotordelen, istället för den äldre som har raka blad och ett mellanrum.

Playstation-5-bajs.jpg
Playstation-5-bajs-2.jpg

Resultatet av den förändrade kylningen är att luften som skyfflas ut från spelkonsolen är 3–5 grader varmare än i ursprungliga Playstation 5, där slutsatsen dras att själva systemkretsen skulle kunna gå ännu varmare än hos originalet. Huruvida så är fallet är ännu inte känt, då Evans inte gjort sådana mätningar med exempelvis en värmekamera.

Att Sony kraftigt skurit ned på kylningen väcker reaktioner, inte minst då Gamers Nexus i samband med lanseringen av Playstation 5 kunde uppmäta höga temperaturer för minneskretsarna. Då Sony lyft fram dynamiska klockfrekvenser för processorkärnor och grafikdel som nyckelfunktion i Playstation 5 kan förändringen komma att påverka prestandan negativt. Microsoft valde att med Xbox Series S/X använda fasta klockfrekvenser.

För den som vill göra sig säker om att köpa en äldre Playstation 5 är modellnumren på kartongen att leta efter CFI-10xxA och CFI-10xxB – med respektive utan optisk skivläsare. De nya heter CFI-11xxA och CFI-11xxB och säljs för närvarande i Japan och Australien. Det är dock endast en tidsfråga innan de nya enheterna släpps globalt och helt ersätter de äldre revisionerna.

Påverkar den nya revisionen till vill ha-begär för Playstation 5?