Som utlovat lanseras Windows 11 i höst och det tidigare än många trott. Datumet att ringa in i almanackan är den 5 oktober och kort därefter väntas merparten av alla nya datorer levereras med operativsystemet. Det handlar i mångt och mycket om en evolution av Windows 10, där ett enhetligt gränssnitt, personifiering och säkerhet är några av de centrala byggstenarna.

Med Windows Vista och Windows 7 gav Microsoft sin serie av operativsystem ett rejält ansiktslyft, men sedan Windows 8 och framåt har designmässiga förändringar varit alltifrån enhetliga. Med Windows 11 ska Microsoft ha gjort en mer gedigen genomgång i syfte att snygga upp mjukvaran i sin helhet. En av många förändringar blir en ny centrerad startmeny och centrerat aktivitetsfält.

Microsoft gör även flera större förändringar för fönsterhantering, som Snap Groups vilken låter användaren skapa olika grupper av fönster. Dessa ska det sedan gå snabbt att växla mellan för att täcka upp olika behov, där ett konkret exempel från Microsofts sida är att växla mellan arbete och privatliv.

Efter mindre uppskattade Windows 8 tar Microsoft nya tag med pekskärmar. Däribland genom Widgets som samlar bland annat nyheter, vilka kan nås genom att svepa fingret från sidan. Den kanske största nyheten i sammanhanget har faktiskt med mobiltelefoner att göra och då specifikt Android, vars applikationer får officiellt stöd och kommer till Windows 11.

Ett annat arv från Windows 8 som Microsoft tar nya tag med är Microsoft Store, som bolaget vill ska bli navet för alla applikationer. Först och främst förkastas krav på mjukvara enligt Universal Windows Platform (UWP) och klassiska Win32-program ska kunna läggas upp i butiken. Förutsatt att utvecklaren tillhandahåller ett eget betalningssystem ska de kunna lägga upp sina applikationer gratis, medan övriga ska få ta del av en ännu inte känd "branschledande vinstandel".

Under många år gick PC-marknaden kräftgång, med undantag för gaming-datorer som var i ständig tillväxt. Det här är givetvis ett fokusområde för Windows 11, som får stöd för lagringsfunktionen Directstorage. Tekniken möjliggör för att snabbare ladda in data från en SSD-enhet i realtid, vilket gör det snabbare för att ladda in exempelvis texturer. Det här är en flaskhals utvecklare anpassat sig till och som nu öppnar för nya möjligheter vid utvecklingen av spel. Tillkommer göra också Auto HDR, som namnet avslöjar ska skruva upp ljuset i spel.

Fokus på säkerhet och krav på modern hårdvara

En het potatis bland framförallt entusiaster är hårdvarukraven, vilka är ett led i Microsofts fokus på säkerhet för slutanvändaren. Det nya operativsystemet väntas inte ta upp nämnvärt mer resurser än tidigare, däremot krävs stöd för Trusted Platform Module 2.0 (TPM) som är en skyddad behållare för kryptografiska nycklar. För detta krävs en hyfsat modern processor.

Med få undantag är det processorer från Intels Core 8000-serie och AMD Ryzen 2000-serien som krävs för att kunna uppdatera till Windows 11 genom Windows Update. Microsoft har dock lämnat en öppning för entusiaster att genom en ISO-fil kunna installera på praktiskt taget vilken dator som helst med en 64-bitars processor. Det här är dock ingenting bolaget har för avsikt att marknadsföra och de friskriver sig även från allt som gäller kompatibilitet och framtida uppdateringar – inklusive sådana inriktade på säkerhet. Med andra ord ingenting Microsoft rekommenderar.

Nämnda processorserier, som är minimikrav, är båda daterade så sent som år 2017. Den som har en äldre processor får ingen uppdatering till Windows 11 genom Windows Update utan får stanna kvar vid version 10, till vilken Microsoft ska leverera säkerhetsuppdatering till åtminstone oktober 2025. Erfarenheterna från Windows XP och Windows 7 öppnar dock för att Microsoft kan komma att förlänga perioden.

Mjukvarujätten fortsätter också arbetet med att anpassa Windows för ARM-arkitekturen, vilket på sikt skulle kunna bryta x86-monopolet där Intel och AMD är ensamma aktörer. På processorsidan är Qualcomm ännu en gång huvudpartner i sammanhanget och det återstår att se om fler aktörer släpps in i Windows 11-värmen.

Optimal prestanda för Intels Core 12000-serie endast med Windows 11

En av många förändringar som skett är en ny schemaläggare, vilken är den som allokerar arbete mellan olika kärnor i processorn. Med Intels kommande Core 12000-serie "Alder Lake" introduceras en ny hybriddesign, som kombinerar högpresterande kärnor och mer energieffektiva. För att detta ska ske helt transparent för annan mjukvara har Intel byggt in en egen schemaläggare direkt i kislet, vilken ska samarbeta med den i Windows 11.

Jacob och Anton om Intel "Alder Lake" – stora och små kärnor med Windows 11

För den som planerar köpa Intels kommande processorserie blir Windows 11 således ett krav, i alla fall för den som vill nyttja processorns fulla potential.

Flip-eller-flop – vad tror du om utsikterna för Windows 11? Ska du uppgradera eller är det Windows 10 som gäller även efter lansering?